Herregården Frijsenborgs historie 1.

Herregården Frijsenborgs historie 1.

Den gamle herregård Frijsenborg i Jylland. Litografi 1850’erne. Det nuværende Frijsenborg er bygget i perioden 1862-67 på resterne af det det gamle Frijsenborg.

Når man ad landevejen i 1876 begiver sig fra Aarhus til Viborg har man på den første mils vej et bakket og frugtbart land, hvor agerjorden er aldeles overvejende og hvor hvede – og rapsmarker fortæller om, at her er en god blanding i jordbunden. Kommer man videre frem bliver disse frugtbarhedens kendetegn sjældnere, rugen og havren hyppigere, selv den blomsterrige boghvede viser sig af og til. egnen har ændret karakter ved de i nær og fjern fremdukkende skove. Drejer man nu omtrent to mil fra Aarhus fra landevejen ind ad en chasseret vej til højre befinder man sig midt i en skovegn og der er her på denne egn at Frijsenborg ligger..

Hovedbygningen til den gamle sædegård Frijsenborg, tidligere Jernit, og hovedsædet i grevskabet af samme navn, således som den i i disse sidste år er opført eller måske rettere udvidet af besidderen af dette grevskab samt af Steensballegaard hans Exeellence konseilspræsident og udenrigsminister Grev Emil Krag-Juel-Vind-Frijs.

Læs mere om H.C. Andersen og Frijsenborg !