H.C. Andersen – haven og naturen ved Holsteinborg

Ormø og Holsteinborg Foto: Olav Sejeroe

Haven og naturen ved Holsteinborg

H.C. Andersen nød at komme i haven på de forskellige årstider. Haven går lige ned til vandet og stranden. Den har langt smukkere blomster end haven på Glorup, men ikke anlæg som i Glorups have. Haven frembyder imidlertid til smukke ture langs den salte strand og på et enkelt punkt ser man åbent vand over til Lolland. Andersen skriver: Det er skade at vejret ikke vil blive sommerligt, det regner igen i dag, men nattergalen slåer og græs og blomster myldrer frem. Stranden når lige op under vinduerne og øerne udenfor er smukt skovbegroede og der er flere nattergale og skoven står dejlig grøn. Vejret er nu så varmt og sommerligt, ja så varmt at han, som i sydlige lande, søger efter skygge. Det er smukt om aftenen, at se fiskerne ved deres blus stange ål ude på fjorden og nattergalen synger både dag og nat.

På vejen til Holsteinborg, hen imod Bisserup blev egnen smuk, den strækker sig under høje banker tæt ved den åbne strand. Aftnerne var stille og  lindetræerne duftede. Fuldmånen sejlede i den blå luft hen over stranden, det kunne godte en gammel digter og begejstre en ung, mente Andersen.

H.C. Andersen har gået på opdagelse i haven på Holsteinborg og her har han fundet de blomster, der voksede op af Carlos O’Neill’s havemur i Portugal og han blev så glad derved, at han fik en potte-plantning hjem at sætte i sin stue.

Nu er det snart forbi derude med roserne, men i disses sted myldrer nelliker frem. Holsteinborg har en god gartner, der særdeles smagfuldt ordner blomsterbuketter og H.C. Andersen får to buketter hver anden dag. Selv har han fundet på at lave nogle buketter af rød – gul – hvid persille, og de ser ganske yndige ud.

I haven er endnu med blomster i december og på fjorden lige under vinduerne ligger en mængde syngende, vilde svaner. Han får lyst til at vandre en tur i haven ved at se dem i solskinnet selvom han selv sidder i den varme stue. Han har spadseret med kalosker i haven, hvor sneploven har jævnet sneen ud. Steg op på stenhøjen og så over stranden, hvor svanerne lå. — det var solskin og stille.

Den 3. januar 1867 kom til middag på Holsteinborg, en ingeniør og en broder til Winding, de skulle i morgen tidlig med Greven til Glænø, da man tænker på at hente den til Sjælland ved en inddæmning, det bliver altså ikke som et sagn siger Vænø, der henter Glænø. H.C. Andersen skrev dette ned og sagde det derpå i en skål ved bordet for »den nye Formæling« og den brudegave af mange tønder Land, som fulgte med. Læs eventyret Vænø og Glænø fra 1868.

Se mere om “Holsteinborg og H.C. Andersen” her!

Note: H.C. Andersen førte en livlig brevkorrespondance med sine venner og veninder og særlig med grevinde Mimi Holstein-Holsteinborg. Disse breve, samt dagbøgerne har dannet baggrund for beskrivelsen af H.C. Andersen og Holsteinborg. Primærkilder er H.C. Andersen brevbasen fra sdu.dk og dagbøgerne fra kb.dk. Har du foto eller tekst, der kan suppleres med, så skriv venligst til mig. Lars Bjørnsten Odense [email protected]