H.C. Andersen og Holsteinborg – stuerne, kirken

Holsteinborg ved Skælskør Foto: Olav Sejerøe

Herregården Holsteinborg også kaldet gården

Holsteinborg ligger i dejlig skov egn tæt ved Østersøen og tæt ved fjorden mellem Sjælland og Glænø. Bølgerne rulle op mod havens gange. Alt er meget rigt, prægtig og storartet. Gården selv er ganske slotsmæssig og det indre svarer til det ydre. Alt er fyrsteligt rigt indrettet og han bor godt og komfortabelt. Holsteinborg er en endnu større gård end Basnæs og tilhører grev Holstein. Bygningen er gammel, men meget vedligeholdt og er som et slot og alt er også indrettet på samme måde. Inde i den gamle borg er det godt og hyggeligt. Holsteinborg er som bygning bedst indrettet til vinteren og man fornemmer ikke vinterens tryk. Den har alle sine gange opvarmede og belagte med tæpper og levende blomster og så er væggene udsmykket med gamle malerier.

Indkvartering – H.C. Andersens stuer

H.C. Andersen havde efterhånden fået faste stuer på Holsteinborg. Han havde to særdeles smukke stuer, hver over ni alen i højden og godt varmet op. Et rigt blomsterbord med violer og roser, der stod tæt ved hans skrivebord i den ene stue. Desuden var der rige gulvtæpper og prægtige møbler, som han selv kunde ønske selv at eje. Engang da Andersen kom til i sin stue var lampen gået ud og havde oset stærkt, så greven fik ham ind i hans stue indtil tjeneren havde fået luftet godt ud og igen fået opvarmet stuerne og det blev sent den aften. Der var to stuer, den ene stue, som var sovekammer vendte ud til den ydre gård og den anden som var dagligstue vendte imod den indre slotsgård. Den ene af stuerne lå ved siden af kirken, så han her kunne sidde i sofaen og høre orgelmusikken og salmesangen i kirken. Fra hans dagligstue var der en dør, så han kunnen gå lige ind i kirkens galleri.

Efter den gamle grevindes død i 1868 blev H.C. Andersen indkvarteret i hendes gamle værelser, i sydfløjen ( gl. bornholmerstuer) på første etage. Der var en stor stue med en balkon ud til haven og med udsigt over vandet til Glænø . Desuden var der et smukt værelse tæt ved stuen. “Alt indrettet som for en Konge” skriver Andersen i sin dagbog. Her boede han ganske nydeligt og ofte pyntet med blomster og om foråret udsprungne bøgegrene fra Glænø. Nogle gange syntes han, at der er meget koldt og han fryser om morgenen, som om det var efterår.

H.C. Andersen har i sommeren 1874 fået to værelser i stueetagen på solsiden ud til haven, hvorfra han kan se fjorden og Glænø. Vejret er godt, kun noget koldt, men derfor har han ild i kakkelovnen. Flytning til stueetagen skal nok ses i lyset af af hans helbred på det tidspunkt ikke var godt. Han gik dårligt og kunne tit blive svimmel.

Holsteinborg kirke

Kirken her på herregården støder lige op til den ene af H.C. Andersens stuer og mens han sidder i sin sofa lyder der salmesang og orgelmusik ind til ham, som om han stod midt derinde i menigheden. Mimi Holstein bruger kirken hver søndag. Barnedåben af grevens og grevindens yngste datter må udsættes, da kirken er for kold både for den lille og bedstemoderen, der skal bære barnet.

Holsteinborg Kirke Kilde:  www.erikpetersen.be/

Redaktionel bemærkning: Kirken findes i den nordlige del af hovedbygningens vestlige fløj på Holsteinborg. Den er blevet indviet i 1728 er indrettet med to etager. Den har et fladt gibset loft med Holsteinernes og Reventlowernes våben i stuk. Alterbilledet forestiller Christus i Gethsemane have og er malet i 1725 af Hendrik Krock. Prædikestol og døbefont er fra samme periode./ lbj.     Se mere om “Holsteinborg og H.C. Andersen” her!

Note: H.C. Andersen førte en livlig brevkorrespondance med sine venner og veninder og særlig med grevinde Mimi Holstein-Holsteinborg. Disse breve, samt dagbøgerne har dannet baggrund for beskrivelsen af H.C. Andersen og Holsteinborg. Primærkilder er H.C. Andersen brevbasen fra sdu.dk og dagbøgerne fra kb.dk. Har du foto eller tekst, der kan suppleres med, så skriv venligst til mig. Lars Bjørnsten Odense [email protected]