ny

H.C. Andersens fortælling om oplevelser i Det Kongelige Teater

Det Kongelige Teater. Foto Lars Bjørnsten Odense

H.C. Andersens fortælling om oplevelser i Det Kongelige Teater

Andersen fortalte, at han i sine første ungdomsår i Det Kongelige Teater, så Rahbek, som var meget nærsynet, og som stadig med Brilleglasset i det ene øje stod i Parkettet og var yderst begejstret for den kendte skuespillerinde Madam Andersen født Olsen. Begejstringens hede gik han altid for langt frem mod scenen og glemte så det trin, som førte nedad, og så snublede han forover, da råbte parterret: “Der dumpede Rahbek!”

Fra foyeren i Det kgl. Teater. Tegning af P.C. Klæstrup (1820-1882) tegner f. Peter Christian Nygaard Mattat (Mathat) i Kbh. Foto Lars Bjørnsten Odense

 En Fru Bülow sad i hofdamernes loge, når hun kom ind, rakte hun sig med en lille blank, grøn atlaskes mave ud over logeranden og råbte så ned til sin svoger i parkettet: “godaften, lille Carl! Hvordan har Clara det ?” Han svarede op: “godaften, Godaften, se Godaften! Jo godt, jo, nu gaar det godt igen!” Når Fru Gyllembourg sad på sin friplads i teatret, sagde man: “Der ligger en Kaabe og en Hat.” saaledes sad hun, og saa lidt fyldte hun.” Hendes Øjne saa ud som to Kiks med Æg og Ansjos”. Se mere om Det kongelige Teater her!

Teaterplakat fra Det Kongelige Teater 6. marts 1842, hvor skuespillet Elverhøj i 5 akter opføres. Foto Lars Bjørnsten Odense

 Når Andersen på gaden mødte Madam Pätges ( Fru Heibergs moder) råbte hun efter ham: “Ja ham kender jeg! Han kender godt Hanne, han har danset med hende paa Bal. Jeg har nylig været hos hende og Doktoren, og de har det godt; jeg har selv talt med Doktoren.”

Denne tekst er en del af en artikel om “H.C. Andersen i det daglige liv” af Nicolaj Bøgh. Se mere her!