H.C. Andersen røg ikke tobak og spillede kort

Andersen røg ikke tobak og spillede kort

To passioner, som selskabslivet til dels fordrer, manglede Andersen: Han røg ikke tobak, og han spillede ikke kort. Med hensyn til denne sidste beskæftigelse lader han agenten i “Skilles og mødes” sige nogle ord, der i så henseende passede på Andersen selv: “En ung Mand med saa mange Talenter kan anvende disse langt bedre end ved at sætte sig til Kaartene”.

Skæbnen ville, at selv H.C. Andersen ikke spillede kort så kan man i 2006 kan købe spillekort med HCAs portræt og signatur.

Bemærkninger:

At Andersen ikke røg tobak er ikke sandt jvf. ovenstående foto og af hans dagbøger

Portrætfotografiet af H.C. Andersen er taget af Theodor Collin, som var yngste bror til H.C. Andersens gode ved Edvard Collin. Theodor Collin var amatørfotograf og har taget billedet i marts 1862 i haven bag bag Collins gård i Amaliegade 9 i København . Digteren øvede sig forud for sin rejse til Spanien i at ryge cigarer, som det fremgår af ovenstående foto var dette ikke helt let!

Dagbøgerne: Fredag 12 februar 1841 under en rejse til Rom skrev han: ……… “Frygtelig lidende laae jeg i Sengen, Holst lod mig ryge Tobak! intet hjalp.” Søndag 28. august 1864 under et besøg og middag hos Eduard Collin sammen med nogle bekendte skrev HCA …….. “vi røg Tobak i Haven,jeg frøs” ……..Tirsdag den 10 september1867. H.C.Andersen var i Paris for at bl.a. at se Verdensudstillingen og han skrever: ….. “Klokken blev ½1 før Watt kom hjem, saalænge sad jeg oppe, følte mig træt, vi sladdrede, røg Tobak og drak Viin Klokken blev 1.”

Foto : Lars Bjørnsten Odense

Denne tekst er en del af en artikel om “H.C. Andersen i det daglige liv” af Nicolaj Bøgh. Se mere her!