Historien om, at Andersen skulle myrdes ved Den spanske Trappe i Rom

Tegning af H. C. Andersen “Scala di Spagna i Roma.” Den spanske trappe, Rom, Italien 19 december 1833. Foto: Lars Bjørnsten Odense

Historien om, at Andersen skulle myrdes ved Den spanske Trappe i Rom

I “Improvisatoren” har Andersen – som bekendt – fortalt meget, som han selv havde oplevet. Alt, hvad han hørt i Italien, nedskrev han for at benytte det. Ludvig Bødtcher fortalte ham om den visne tigger på Den spanske Trappe.

Andersen satte det altsammen ind i sin bog uden at tænke på, at hans model igen kunne få at det vide. Han gav ham rigtignok et andet navn: “Onkel Peppo, ogsaa kaldet “onde Peppo” eller “Kongen paa den spanske Trappe; men disse benævnelser var let gennemskuelige. efter at “Improvisatoren havde set dagens lys og havde fundet udbredelse i England, blev tiggeren meget ofte opsøgt af englændere, som gav ham penge og fortalte ham, at en dansk digter havde skrevet er hel mængde om ham.

Da Andersen så senere var i Rom, sagde Bjørnstjerne Bjørnson til ham, at han måtte tage sig i agt for at gå på gaderne, eftersom den visne krøbling havde fået at vide, han var der, og ville myrde ham. Andersen blev uhyre alteret og meldte det til den danske konsul Bravo, som eftersporede sagen, men så kom tilbage og sagde at han ikke troede, der var spor af sandhed i den, da han intet som helst havde havde kunnet opsnappe. Andersen svarede: “Jo, det er sandt, for Bjørnson har sagt det, og jeg tør aldeles ikke gå ud, allermindst hen ad Den spanske Trappe til” Bravo gik da til Bjørnson, som meddelte ham, at han havde lavet hele historien, fordi han syntes, det var så interessant, at Andersen skulle ende med at blive myrdet, og fordi det morede ham, at se Andersen luske ængstelig rundt i gaderne. Se flere af H.C. Andersens tegninger her!

Denne tekst er en del af en artikel om “H.C. Andersen i det daglige liv” af Nicolaj Bøgh. Se mere her!