H.C.Andersen og Højbro Plads 21

Højbro Plads 21 i København. På 2. sal boede familien Melchior.

Højbro Plads og H.C. Andersen

H.C. Andersen fik efter Jonas Collins død i 1861 et tættere bånd til Melchiorfamilien, og både privatboligen på Højbro Plads 21 og landstedet “Rolighed” udenfor Østerport blev efterhånden H.C. Andersens faste samlingssted. Det blev kaldt ”Hjemmets Hjem”. Melchior familien boede i lejligheden på anden sal og det var her H.C. Andersen skrev eventyret  “Hvad hele Familien sagde”  i marts 1870 .

Mens familien Melchior er i Algier i 1870 bor H.C. Andersen i familiens lejlighed på Højbro Plads 21. Folk som møder Andersen finder det uheldigt at han skal finde en så slem vintertid her i “Hjemmet”. Han glæder sig over at stuen bliver varm og hyggelig. Han føler sig særdeles glad og hjemlig i familiens hus. Han har fået blomster af svoger Moses Melchior og af Fru Hirschsprung. Desuden har han skrevet en lille historie: “Livet er det deiligste Eventyr”, som er skrevet ved Dorothea Melchiors bord i hendes stue, i det han ret “følte det Livsens Solskin Vennerne forunde mig. Solen selv skinnede ude fra ind i Stuen og Deres og Deres Mands Billeder saae mildt ned til mig”  Især i morgenstunden, besøger svogeren Moses Melchior ham og andre kommer også forbi og siger “God dag”.

H.C. Andersen skriver bl.a. om Høibro Plads og familien Melchior i dagbogen torsdag 29 oktober 1874: “Gik med Besvær til Torvet, kjørte i Sporvogn til Høibro, men havde der fra slemt med at naae over til Melchiors og op ad Trappen, her var jeg meget nerveus og heftig over al den Uret og Haardhed jeg havde prøvet i den tidligere Tid”

Se mere om “H.C. Andersen og Familien Melchior”

Foto: Lars Bjørnsten Odense


Vis stort kort

Sådan ser stedet ud  i dag. Flaget på bygningen. er ud for Melchior lejlighed Højbro Plads 21