Model af landstedet Rolighed udenfor Østerport ved Kalkbrænderiet

Model af familien Melchiors landsted Rolighed, som lå udenfor Østerport ved Kalkbrænderiet

Model af familien Melchiors landsted ”Rolighed” hvor H.C. Andersen døde de 4. august 1875. H.C. Andersens værelser lå på 1. salen ved tårnbygningen. Modellen viser ombygningsplanerne af landstedet, som blev gennemført 1869-1870 . På det tidspunkt var Melchiorfamilien på rejse i Algier og H.C. Andersen boede i familiens lejlighed på Højbro Plads i København, hvor han forfattede et helt hefte af eventyr.

Modellen til Melchiors landsted “Rolighed”, var et af H.C.Andersen museets første udstillingsgenstande og er givet museet af Melchiorfamilien o. 1906. , hvor det i 1908 var udstillet i det lille gule hjørnehus. Det er dog aldrig blevet indført i protokollen som museumsgenstand, så derfor findes der ingen oplysninger om modellen. Imidlertid svarer modellen ikke helt overens med “Roligheds” nye skikkelse efter ombygningen bl.a. er renaissance-gavlene på modellen over terrassen blev således forkastet til fordel for kvistvinduer.

Det menes at modellen er fra o. 1867-68 og er udfærdiget af arkitekten bag ombygningen af “Rolighed”, som hans bud på, hvordan landstedet kunne tage sig ud.

Tekstkilde : Ejnar Stig Askgaard fra Odense Bys Museer. Foto: Lars Bjørnsten Odense

Se mere om “H.C. Andersen og Familien Melchior”