ny

Fynsk ½ liter sødmælk i karton. Kartonen er illustreret med motiver fra Andersens eventyr “Svinedrengen”

 Fynsk ½ liter sødmælk i karton. Kartonen er illustreret med motiver fra Andersens eventyr “Svinedrengen”. Varmebeh./ Mejeri / Sælges også.

Set på udstillingen “H.C. Andersen i øjenhøjde – hverdagens H.C. Andersen”  på Tidens Samling i Odense. Foto Lars Bjørnsten Odense 2005. Se mere om: “H.C. Andersen i øjenhøjde – hverdagens H.C. Andersen” 

Eventyret om “Fynske Mælk”

Etableringen af Mejeriselskabet Fynsk Mælk var resultatet af en fusion i 1975. Mejeriselskabet stod stærkt på markedet og var i stand til at leve op Danmælkaftalerne på Fyn. MD pressede på for at for at få et samarbejde i stand med “Fynsk Mælk”. Dette mislykkedes og i stedet oprettede FDB en ferskvareterminal i Odense og MD leverede mælk fra Jylland til Fyn. Dette betød at brugsforeningerne på Fyn overgik til mælkeleverancer fra MD og underminerede “Fynsk Mælk” ved at indgå aftaler med MD. Dette betød at omsætningen for “Fynsk Mælk” faldt og de måtte modvilligt indgå forhandlinger med MD om en fusion. Dette skete i 1980 og Mejeriselskabet Fynsk Mælk var dermed ophørt.

Lars Bjørnsten

Kilde: Jørgen Fink “Mælk, monopol og myte”