Takkebrev til Whitelaw Reid fra H.C. Andersen

Whitelaw Reid. Kilde Wikipedia

Takkebrev til Whitelaw Reid fra Hans Christian Andersen 17. april 1875

H.C. Andersen skrev den 17. april 1875 efter sin 70 års fødselsdag til Whitelaw Reid for at takke ham for al den deltagelse han har vist ham, men pg.a. sygdom som har knuget Andersen i denne strenge vinter har det besværligt at skrive. Det var ham en stor glæde, efter at man så hjerteligt og forstående havde optaget hans udtalelse om indsamlingen til mig i Amerika, hvor de kære, yngste venner slog deres sparebøsse itu for at understøtte H.C. Andersen, som de troede var en trængende eventyrfortæller. De unge bestemte sig for at sende Andersen et værk om Amerika med mange Illustrationer. Juledag modtog jeg telegram herom. Troede at bøgerne snart. Imidlertid gik der uger og måneder. Andersen skrev derfor til sin hædrede ven Hr General Christensen i New York om endeligt at oplysning om bogpakken lå hos nogen boghandler eller på havets bund. Næsten samtidigt med hans svar fik jeg besked om at fartøjet ville komme og netop på Andersen 70-årige fødselsdag kom bøgerne.Han er utrolig glad for denne gave, og den kæreste der kunne forundes ham fra det mægtige land, hvor han er lykkelig ved at have så mange unge og gamle venner. Han ikke blot læser nu men har for øje, det herlige land, hvorhen jeg i min alder og svagelighed ikke kommer.

Hvor dejligt om det kunne have sket næste år til den storartede festtid. Dog har Andersen  jo opnaaet så uendelig megen lykke, som ikke tildeles millioner andre. H.C. Andersens 70 aarige fødseldag, var en dag rig på solskin og velsignelse rundt om fra hans elskede fædreland og langt udenfor dets grænser, kom smukke gaver, breve og telegrammer, de amerikanske børns kærkomne gave kom. Hvor uendeligt meget godt har Andersen dog at takke Vorherre for og H.C. Andersen slutter brevet af med at skrive,”….. ja jeg er tilvisse et Lykkens Barn, mit Liv det deiligste Eventyr..”

Ovenstående er afskrift fra avisen “Grand Island Times”  onsdag den 2. juni 1875  er et takkebrev og skal ses på baggrund af den artikel  “Børnenes gave til Hans Andersen” der tidligere har været i avisen New York Tribune. Kilde (sdu.dk)

James Whitelaw Reid 1837 – 1912.

Han var avisreporter under borgerkrigen og senere begyndte han at skrive fra Washington Tribune. Fra 1869 var han chefredaktør for New York Tribune, og han blev gift med datter af Darius Ogden Mills, en californisk millionær.

Se mere om:  Relationerne mellem H.C. Andersen og U.S. A. – Amerika