Jenny Lind og H.C. Andersen

H.C. Andersen og Jenny Lind

Da Jenny Lind var på besøg i København i 1843 boede hun hos August Bournonville mødte H.C. Andersen op med blomster, breve og digte til Jenny Lind. Andersen mødte igen den 25 årige svenske sangerinde i København i eftersommeren 1845. På det tidspunkt var H.C. Andersen i gang med sit internationale gennembrud og i gang med at tilrettelægge en ny europarejse til bl.a. Tyskland, Italien, Frankrig, Slovenien, Schweiz, Østrig og Tjekkiet.

Andersen var dybt forelsket i Jenny Lind og meget betaget af hendes sang og personlighed og fulgte hende som en skygge, hvor hun færdes. Forelskelsen var ikke gengældt fra Jenny Linds side, tværtimod var hun kold og beregnende over for Andersen og andre mænd hun mødte. Hun debuterede i 1838 som Agathe i Webers “Der Freischütz”.
Da Jenny Lind skulle fejre jul og nytår i Berlin i 1845 rejste Andersen til Berlin for at møde hende. I sine dagbøger fra december 1845 skriver Andersen ”Jeg elsker hende ikke, som man maa, føler jeg nok”. Andersen fik ikke noget ud af sit besøg i Berlin i forhold til Jenny Lind udover ca. en times samtale med hende. Andersen var tydeligt rystet og skriver i sin dagbog ” Hun har fyldt mit bryst – jeg elsker hende ikke mere! Hun har i Berlin skaaret det syge Kjød ud med en kold Kniv! – Hvad tanker mon fylder hende siden hun tager så lidt Notits af mig, jeg som kom til Berlin mest for hendes Skyld”.

Jenny Lind var Andersens meget store og ubesvarede kærlighed. H.C.Andersen var meget fascineret af hende på det åndelige plan og hans tilbedelse af hende var på et platonisk plan og var ikke gengældt fra hendes side.

Men sangerinden gengældte ikke H.C. Andersens følelser overfor hende og hun ydede ham kun et søsterligt venskab. Jenny Linds kunst og hendes ikke gengældte kærlighed inspirerede H.C. Andersen til nogle af hans bedre eventyr fra 1840’erne, såsom “Nattergalen”.
Hvem var så denne Jenny Lind som H.C. Andersen var forelsket i ?

Jenny Lind var født 6. oktober 1820 i Stockholm i Sverige. Hun spillede piano og debuterede som 17 årig . På det kongelige svenske teater studerede hun klaverspil, sang, drama, sprog . Hendes sopranstemme var unik og hun var en meget populær sanger i Europa og var kendt som ”Den svenske nattergal”. Hun optrådte flere gange i U.S.A. “Den svenske nattergal” turnerede rundt i U.S.A i perioden 1850-1852. Hun blev gift den 5. februar 1852 med Goldschmidt i Boston og gav sin sin sidste forestilling i 1883. Jenny Lind døde 2. november 1887.

Lars Bjørnsten Odense