Hans Christian Andersen pins EXPO 2010 Kina

Hans Christian Andersen pins

Odense – Hans Christian Andersen – Spinning Wheels – The city of Odense – At EXPO 2010 Shanghai

Odense Kommune har i anledningen af verdensudstillingen EXPO 2010 i Shanghai i Kina fremstillet et lille knaphulsemblem, en såkaldt pin. Motivet er udført som et af Hans Christian Andersens papirklip “Solhoved”, et solansigt. Solhovedet bruges desuden som varemærke af Odense Bys Museer og kan ses overalt i bybilledet som store standere opstillet i anledning af H.C. Andersens 200 års fødselsdag.
Denne lille pin “det smilende solansigt”, har skabt stor opmærksomhed på EXPO 2010 og er så eftertragtet, som souvenir at den på nettet handles til ca. 600 kr. Dette har også betydet at Odense udstillingen nogle dage er blevet bestormet fra morgen til aften og nysgerrige , der bl.a. ville have en pin.

Det er ikke første gang at H.C. Andersen er på verdensudstilling. I 1867 besøgte H.C. Andersen verdensudstillingen i Paris, og han kunne næppe, selv i sin vildeste fantasi, have forestillet sig at hans lille papirklip af solansigtet kunne skabe så meget opmærksomhed på en verdensudstilling i Shanghai 153 år efter.

Hvem ville have troet at dette papirklip skulle komme til at markedsføre Odense i år 2010, og i den grad blive så eftertragtet. Kinesiske medier har dækket historien og lavet interview med både pin-spekulanter og pavillonens guider. Måske skulle Odense have fremstillet flere millioner, så havde der været kø hver eneste dag på udstillingen.

Den gyldne pin er et smart påfund til at markedsføre H.C. Andersen og Odense. Måske skulle man have lavet et par millioner, da de gik “som varmt brød” !!

Foto og tekst: Lars Bjørnsten Odense 2010