H.C. Andersens oplevelser i Det kongelige Teater

Det kongelige Teater på Kongens Nytorv. Akvarel af H.G.F. Holm omkring 1840

H.C. Andersens fortælling om oplevelser i Det Kongelige Teater

Af Nicolai Bøgh

Andersen fortalte, at han i sine første ungdomsår i Det Kongelige Teater, så Rahbek, som var meget nærsynet, og som stadig med Brilleglasset i det ene øje stod i Parkettet og var yderst begejstret for den kendte skuespillerinde Madam Andersen født Olsen. Begejstringens hede gik han altid for langt frem mod scenen og glemte så det trin, som førte nedad, og så snublede han forover, da råbte parterret: “Der dumpede Rahbek!”

En Fru Bülow sad i hofdamernes loge, når hun kom ind, rakte hun sig med en lille blank, grøn atlaskes mave ud over logeranden og råbte så ned til sin svoger i parkettet: “godaften, lille Carl! Hvordan har Clara det ?” Han svarede op: “godaften, Godaften, se Godaften! Jo godt, jo, nu gaar det godt igen!”

Når Fru Gyllembourg sad på sin friplads i teatret, sagde man: “Der ligger en Kaabe og en Hat.” saaledes sad hun, og saa lidt fyldte hun.” Hendes Øjne saa ud som to Kiks med Æg og Ansjos”

Når Andersen på gaden mødte Madam Pätges ( Fru Heibergs moder) råbte hun efter ham: “Ja ham kender jeg! Han kender godt Hanne, han har danset med hende paa Bal. Jeg har nylig været hos hende og Doktoren, og de har det godt; jeg har selv talt med Doktoren.”

Foto: Lars Bjørnsten Odense

Se mere om: H.C. Andersen og Det kongelige Teater