H.C. Andersen og Frederiksborg Slot

Frederiksborg Slot. Malet af Andreas Juuel inden 1856. Foto Lars Bjørnsten Odense 2005. Set på Frederiksborg Slot.

Frederiksborg Slot. Malet af Andreas Juuel inden 1856. Foto Lars Bjørnsten Odense 2005. Set på Frederiksborg Slot.

H.C. Andersen og Frederiksborg Slot

i løbet af sit liv aflagde H.C. Andersen mange besøg på Frederiksborg Slot i Hillerød. Hans beskrivelser af besøgene i sine dagbøger og breve giver et levende indtryk i slottets historie på hans tid. H.C. Andersens første besøg fandt sted i 1826, hvor han kun havde en sen nattetime til rådighed og alligevel besøgte han den stemningsfulde slotsgård, som henlå i et romantisk månelys.

Ti år senere oplevede H.C. Andersen igen slottet. Denne gang slottets indre, hvor han især beundrede den prægtige slotskirke med de mange fyrsteportrætter. Desuden fil han forelagt den kongelige portrætsamling.
Da kong Christian den 8. i 1840 blev salvet i slotskirken, var H.C. Andersen blandt gæsterne. Se nærmere herom her. I beskrivelsen af den højtidelige begivenhed heftede han sig især ved den store folkemængde som blev tiltrukket af festlighederne, der kulminerede med fyrværkeri.

Under den efterfølgende kong Frederik den 7. oplevede H.C. Andersen ved flere lejligheder slottets nye glansperiode som kongelig residens. Derfor var det særligt chokerende for ham, da meddelelsen om slottets brand kom i 1859. Han genså slottet efter restaureringen, men oplevede ikke dets genfødsel som nationalhistorisk museum, der først fandt sted tre år efter hans død i 1870.

Lars Bjoernsten

Se også “Andet” om H.C. Andersen.