Frimærkedesigner Shen Jiahong China og gravør Martin Mörck Norge

De fire første nye H.C. Andersen frimærker, der er udgivet 1. juni 2012 er designet af Shen Jiahong China og gravørarbejdet er udført af Martin Mörck. Foto Lars Bjørnsten Odense

 De fire første nye H.C. Andersen frimærker, der er udgivet 1. juni 2012 er designet af Shen Jiahong China og gravørarbejdet er udført af Martin Mörck Norge. Nedenfor kan du læse en beskrivelse af de to kunstnere.

 Shen Jiahong China

De fire første H.C. Andersen frimærker er designet af den unge kinesiske kunstner Shen Jiahong (1971 – ). Efter studentereksamen studerede Shen på Sichuan Academy of Fine Arts i 1990. Derefter fortsatte han sine studier i design – og kunstafdelingen på Beijing Institute of Clotthing Technology. Uddannelsen blev færdiggjort i 1995 med hovedfag i udsmykning. Siden 2003 har Jiahong arbejdet i frimærkeafdelingen på State Post Bureau i Kina, det nuværende China Post Group. Han har siden designet en lang række postkort og konvolutter, blandt andet i forbindelse med World Economy Manifesto, Shanghai Road Construction og World Geological Park. Han har også lavet miniatureark i forbindelse med Folkerepublikken Kinas 10. Sportmøde og mindealbummet for 55-årsdagen for The Chinese People’s Political Consultative Conference. Desuden har han designet frimærker i forbindelse med åbningen af Word Expo 2010 i Shanghai og for Bank of China. På trods af sin unge alder er han allerede repræsenteret i China Design Museums samling.

 Martin Mörck

Gravør Martin Mørck. De fire nye H.C. Andersen frimærker er graveret af den norske kunstner og gravør Martin Mörck. Martin Mörck er født den 8. juni 1955 i Gøteborg i Sverige og er norsk statsborger. Moderen var tekstil kunstner og faderen var grafisk designer. Martin Mörck startede med at studere skibsbygning, et studie der ikke blev afsluttet. Fra 1975  studerede Mörck kunst og kom i lære hos den svenske gravør Arne Wallhorn fra det svenske postvæsen. Mörcks første frimærkeopgave var gravering af en natugle for det svenske postvæsen. Siden 1978 har han arbejdet som frimærke gravør for en lang række lande, fortrinvis de nordiske. Han arbejder på freelancebasis og har graveret godt 630 frimærker på verdensplan, heraf ca. 160 for Post Danmark. For Martin Mørck er det et ikke et arbejde, men en lidenskab at gravere, og han er således med til at videreføre en 500 år gammel teknik.

 Frimærket med “Hvad fattergør, det er altid det rigtige” er designet af Shen Jiahong fra Kina og gravør er Martin Mörck. Det bærer værdien 8,00 kr. Foto Post Danmark.

Kilder: Post Danmark og Odense Bys Museer

Vil du se mere fra udgivelsesdagen den 1. juni 2012,  så se her!