Frimærke med illustration fra eventyret “Hyrdinden og skorstensfejeren”. Værdi 2.00 Kr.

Frimærke med illustration fra eventyret “Hyrdinden og skorstensfejeren”. Værdi 2.00 Kr. Kinesiske  Shen Jiahong har designet frimærket og Post Danmarks egen gravør, Martin Mörck har udført gravørarbejdet.

Hyrdinden og skorstensfejeren (1845).

“Hyrdinden og skorstensfejeren” er et lille lunt tingseventyr. Her er hverken mennesker, dyr eller blomster til stede. Alle karakterer i eventyret er genstande, og den verden, hvori den dramatiske historie udspiller sig, er nipsgenstandenes stue.

Eventyret handler om uforløst kærlighed. De to porcelænsfigurer, hyrdinden og skorstensfejeren, har forlovet sig i al hemmelighed skønt bedstefaderen, den store kinesiske porcelænsnikkedukke, har lovet hende bort til frieren – Gjedebukke-beens-Overogundergeneralkrigskommandeersergeanten, den udsnittede satyrfigur på det gamle træskab.

Den ulykkelige hyrdinde tager da initiativ til et flugtforsøg med sin hjertenskær, men taber ganske modet , da hun fra skorstenens top kikker ud over by og verden: “Nu har jeg fulgt dig ud til den vide verden”. siger hyrdinden på overraskende og komisk vis til skorstensfejeren. “Nu kan du gerne følge mig hjem igen, dersom du holder meget af mig.

Historien ender derfor uforløst som en komedie om to, der ikke turde, da det kom til stykket.

Kilder: Postdanmark og Odense Bys Museer

Vil du se mere fra udgivelsesdagen den 1. juni 2012,  så se her!