“Jeg mindes H.C.Andersen som en meget venlig og rar mand” siger Edma Frølich Stage

“Jeg mindes H.C.Andersen som en meget venlig og rar mand” siger den 95- årige kunstner Fru Edma Frølich Stage i 1955.

Fru Edma Frølich Stage var datter af Lorenz Frølich en af H.C. Andersens store illustratorer. H.C.Andersen havde sin gang i hendes barndomshjem, da hendes far illustrede digterens eventyr. Ja hun siger såmænd at hun har mere end kendt ham nemlig “forlovet med H.C. Andersen”. At Andersen har lagt mærke til lille Edma og gjort et stort indtryk viser sig i et brev, som HCA har sendt fra København efter hjemkomsten fra rejsen til Portugal til Lorentz Frølich i Paris og slutter med en hilsen til Deres elskværdige frue og Deres kjære, lille pige”.

“Deres kjære, lille pige” er i dag (1955!) den 95 årige fru Stage, som mødte H.C. Andersen flere gange og hun var kun 7-8 år, men husker begivenheden nøje. H.C. Andersen var inviteret til middag hos familien i Fontainebleau ved Paris. Lille Edma havde fået lov til at sidde ved middagsbordet og ved siden af Andersen, som substitut for moderen der var blevet syg, men hun fortæller, at “om det var mig eller ham, der var skyld i det ved jeg ikke, men vi blev i hvert fald “forlovede” under middagen.

Mit indtryk af ham er naturligvis et barns indtryk, men jeg mindes ham som en meget venlig og rar mand. Vi snakkede vældigt løs med hinanden. Jeg husker ikke, hvilket sprog vi talte, men det har sikkert været skandinavisk, for ellers ville vi nok have vanskeligheder. Indtil jeg var seks år, talte jeg udelukkende fransk, men omkring den tid fik vi en ung svensk pige – – min mor var svensk -, og af hende lærte jeg at tale svensk.

Jeg vil tro, at H.C. Andersen og jeg har gjort os forståelige for hinanden på dette sprog. Midt under måltidet tog digteren et stykke papir frem og skrev et lille, firlinjet vers til mig, som jeg var lykkelig og stolt over” men som desværre gik tabt under tyskernes besættelse af Paris i 1870 – og det havde ikke prentet sig fast nok i min erindring til, at huske det.”

En anden episode er den om “digterens stræk for det sorte skæg”. Da H.C. Andersen sad i omnibussen på vej til vort hjem opdagede han en skummel mand med et stort sort skæg, som gjorde et uhyggeligt indtryk på ham. Han syntes at den mand så farlig ud og det passede Andersen dårligt at han stod af samme sted som ham. Desuden fulgte han efter digteren helt hen i huset.

Digteren spurgte portneren, hvor familien Frølich boede og han fik besked om, at det var fjerede etage efter mezzaninen. Det forstod han det ikke rigtigt og kimede i sin nervøsitet på døren til fjerde etage, hvor det “sorte skæg” passerede ham. Da der ikke boede nogen i lejligheden ringede han forgæves på, men omsider fandt han den rigtige dør og det første han så da døren åbnede sig var – “det sorte skæg”. Manden stod ved flyglet og gav Edma undervisning i solfege.

Lars Bjørnsten 12.01.2009

Kilder:

Fyns Tidende 2. april 1955
Berlingske Aftenavis 11.03.1955
Jyske Tidende 18.03.1955