Ællingen og H. C. Andersens skrivebord m.m

I det første afsnit af udstillingen i H.C. Andersens Hus ses afsnittet, der hedder “Ællingen”. Dette indeholder tre scenarier. Et af dem er en skiftende fotografisk udgave af H.C. Andersen med en fysisk placering af hans skrivebord med en masse effekter, som har relationer til ham og hans liv. Et liv født i fattigdom, men hvor kærligheden og fantasien fra familien fik sat sit præg på den unge Hans Christian.

Indenfor en årrække har museet haft tre forskellige opstillinger af H.C. Andersens skrivebord. Den tidlige opsætning, den såkaldte “Nyhavnsstue” kunne ses i det gamle museum i 1980’erne. Da det “gamle” museum lukkede blev der i januar 2018 indrettet et midlertidig H.C. Andersen Museum  ved Odense Koncerthus med en ny opsætning af skrivebordet. Se mere her! Den nyeste opsætning af skrivebordet, som er fra 2021 kan du ser her på siden. Hvilken opsætning, der er den rigtige vides ikke, men “Nyhavnsstuens” opsætning er dokumenteret med et fotografi, hvor H.C. Andersen sidder ved siden af det.

Det kan være svært at orientere sig om skrivebordet og de ting, der ligger eller står på det. Skrivebordet har 5 skuffer og er udført i nøddetræ med drejede ben. Det er H.C. Andersens fødselsdagsgave i 1872 fra Fru Melchior og Fru Henriques. Se mere om skrivebordet her!

På H.C. Andersens skrivebord kan man bl.a. se: H.C. Andersens høje silkehat. Hatten er købt hos A.F. Bodecker, der var kongelig hofleverandør. I dagbogen skriver han den 15. Oktober 1872, at han købte en ny hat, som han kun betalte med 3 Rdlr, da han mistet den forrige hat hos ham. Se mere om den høje silkehat her!  Desuden ses et smukt penneskaft udskåret af elfenben samt en papirkniv af elfenben, hvor håndtaget forestiller en løve med et skjold foran sig. Desuden ses også en trækpapirrulle og en lille træbakke med messingornamenter og messing søm og to blækhuse af glas med en lille æske imellem dem. Dertil hører to lysestager, hvoraf den ene er på skrivebordet. En adressebog ses også, så H.C. Andersen kunne holde styr på, hvor alle vennerne m.fl. boede.

Også et par runde briller med stålstel har fundet vej til det grønne skriveunderlag på skrivebordet. Briller med runde glas og stålstel. Over næseryggen omviklet med hudfarvet. bånd. Brillerne har åbenbart trykket på næseroden eller er gledet ned. H.C. Andersen var nærsynet så han skulle bruge dem, når han skrev eller læste. En saks er også uundgåelig på et skrivebord, men det er nok ikke en der blev brugt til papirklip, da den ikke er spids nok.

Alle ting i opsætningen er symboler på H.C. Andersens forfatterliv og udtryk for et liv med masser af venner og gaver, men ingen familie. Se mere om de andre scenarier i dette rum, der kaldes “Ællingen” her! Er under udarbejdelse!

Foto: Lars Bjørnsten Odense