H.C. Andersen til frisør i København 1869-1870

Barber Hansens frisørstue Dronningensgade i Odense 1898. Kilde Odense Bys Museer

Journalist Sven Alkærsig har  i et radioprogram på DR den 9. november 1942 i samtale  med hr. Piilmann i hvis fars frisørsalon H. C. Andersen kom og fik krøllet sit hår. Nedenstående er uddrag af en del af denne udsendelse:

Hr. Piilmann

Hr. Piilmann fortæller, at H.C. Andersen i perioden 1869-1870 var kunde i hans fars frisørsalon på hjørnet af Gothersgade 5 i København. H.C. Andersen blev friseret og fik sit store hår friseret og det skulle krølles, ja, det kom nu af behandlingen.

Behandlingen bestod af, at hele hans baghår skulle krølles op i små krøller og det foregik på den måde, at man satte papillotter i håret som altså blev presset og når de var kolde blev de taget af og så stod hele håret i et brus omkring hovedet på ham. Han var nærmest lidt forfængelig i den retning. Han var fast kunde dengang, men da far flyttede forretning flyttede H.C. Andersen ikke med.

Havde De indtryk af, at H.C. Andersen ville fortælle et eller andet, nej, han fortalte aldrig noget, han sad stille i sine tanker og så ville vi ikke forstyrre ham. Talte han fynsk? jeg syntes ikke det var fynsk. Hans ydre? H.C. Andersen havde den lange frakke på og sad foran et spejl og det imponerede mig, at se hans støvler. Fødderne var meget store, når han satte galocherne fra sig, lignede de nærmest en båd.

Personlige erindringer fra H.C. Andersen? ja, disse danserinder som jeg har, han har klippet dem ud af papir, hustruen har fået dem i sin tid af fru Henkel i Odense. Dem opbevarer min datter som en kær erindring om denne store eventyrdigter H.C. Andersen.

Lars Bjørnsten Odense 2022

Se Andet om H.C. Andersen her!