Henrik Lübker fortæller om “Bag tilblivelsen af H.C. Andersens Hus”

Henrik Lübker byder velkommen til H.C. Andersens Hus

Odense Bys Museer havde den 6. oktober 2021 inviteret årskortholdere ind til et arrangement, hvor kreativ udvikler Henrik Lübker meget inspirerende fortalte om selve udstillingen i det nye H.C. Andersens Hus. Der blev indviet 30. juni 2021,

Henrik Lübker sagde bl.a.

…. at de vil gerne lave et museum, der ikke er fortidens museum, men er nutidens museum, hvor Andersens værdier og eventyr stadigvæk er levende og har noget at sige til os i dag. Derfor er den verden vi går ind i, ikke et guldalder eventyr fremstilling. Vi forsøger at ramme noget, der er eviggyldig i virkeligheden,. Desuden forsøger vi at ramme noget, hvor arkitekturen også danner og skaber en rejse ind i oplevelsen. Når vi går ned ad rampen på museet vil vi opleve forskellige rumstørrelser og at arkitekturen gør noget ved os. Den fortæller os nye ting, nøjagtig som eventyrene gør det. Eventyrene giver os nye overraskelser, så det er på godt og ondt. Det er også eventyrenes rejse ud i det ukendte, man ved ikke, hvad der venter rundt om hjørnet.

Hvad er det en verden vi går ind i. En museumsverden, hvor tingene ikke bare ligger og venter som passive genstande for os, men selv vil fortælle med historien. Når vi kommer ned til afsnittet om Andersens kærlighedsliv, så ligger genstandene på rak og række. Går vi tæt på montren, så vil genstandene fortælle om nogle helt andre versioner, hvorfor det ikke lykkedes for Andersen. Det er en verden med mange perspektiver og sanser. Alle hævder at være centrum i dette univers.

I det her projekt på museet arbejdede vi med at finde magien. Vi forsøger at finde magien i vores verden, så forhåbentlig er det en rejse ikke blot ind i Andersen, men også ind i det eventyr, der er vores verden. Derfor er det også en rejse ind i den her verden, hvor magien og eventyret hele tiden byder sig til.

Vi finder magien omkring os, der her er bygget af ordinært materiale fyrretræslimtræ og parcelhushække, men vi forsøger at finde det opdage det usædvanlige i det sædvanlige. Vi vil finde magien i vores verden. så forhåbentlig er det her en rejse ind i, ikke bare Andersens eventyr, men også det eventyr der er vores verden. Derfor er det en rejse ind den verden, hvor eventyret og magien  giver os nye vinkler.

Det første rum vi kommer ind i, handler om barndommen, det kunne de godt have udlagt rent faktuelt, men hvad er sandheden om barndommen vi har den fra ham i forskellige udgaver og som et forskønnet arbejde fra H.C. Andersen.  I stedet for at opleve en sandhed, så er det mere interessant, at se hvordan han digter og fortæller sig frem som forfatter.

Det vi står tilbage med, er ikke sandheden om Andersen, men alle mulige fortællinger, der er stykket sammen, så det bliver til et menneske. Vi vil gerne arbejde på udstillingen arbejde visuelt med Andersen og det sker igennem Andersens collage. Tingene er stykket sammen fra de gamle arkiver. Når vi levendegør Andersen så er det igennem gamle arkivfoto, som vi har stykket sammen, så han kan bevæge sig.

Vi har på alle leder og kanter valgt, at gå andre veje end andre nye store museer, der popper op disse år. Vi har forsøgt at være loyale overfor Andersens måde at fortælle på. Vi har forsøgt at fortælle tingene, som var det et eventyr. skrevet af Andersen.

Når i går ind i rejseafdelingen, så er der ikke tekster, der fortæller om, hvornår han var i Italien eller i Grækenland. Vi forsøger at skabe nogle oplevelser af, hvordan det var for ham, at rejse ud til herregårdene eller ud i verden.

Når man går til genstandene, så er der ingen tekst forklaring på, hvad hatteæsken betød for Andersen, men information kommer ud gennem sidebenene, alt i mens genstandene skændes om, hvem der er den vigtigste souvenirs for Andersen. Andersen fortæller, at når han lader regnen  og blæsten skændes om, hvem der skal fortælle historien, så kommer solen ind som storebror og siger roligt, nu fortæller jeg.

Så hele vores ønske med udstillingen er ikke at stå herover og fortælle om noget derover, men flytter over søer, for at se det gennem Andersens øjne. Så det handler ikke om mig eller museets planer, men om hvordan vi prøver at være anderledes og loyale overfor Andersen. Om det så lykkedes kan diskuteres, men det kræver man er nysgerrig som gæst. Også det, at læse eventyrene kræver nysgerrighed og det kræver også mod, fordi man går ud i en verden man ikke kender.

Dette og meget mere fortalte kreativ udvikler Henrik Lübker fra Odense Bys Museer meget spændende og engageret om.

Lars Bjørnsten 12. oktober 2021

Se mere om det nye H.C. Andersens Hus her!