H.C. Andersen udstilling på “Museum for Papirkunst” i Hune ved Blokhus

H.C. Andersen udstilling om hans papirklip.

På Museum for Papirkunst i Hune i Nordjylland findes en lille unik  H.C. Andersen udstilling om Andersens papirklip.

H. C. Andersens eventyr har spredt glæde og læring for masser af mennesker i hele verden. Udover sin digtekunst var H. C. Andersen også en meget dygtig papirklipper. På Museum for Papirkunst kan ses et af hans mange originale papirklip “Møllemand”. Se mere om papirklippet “Møllemand” her!

H.C. Andersen er en sammensat personlighed, der udviklede og brugte forskellige udtryksmidler herunder papirklip, der har en sammenhæng med hans litterære arbejde, men også har en bemærkelsesværdig egenværdi.

Møllemanden er et af H.C. Andersens yndlingsmotiver. Klippet forestiller en mølle i skikkelse af en mand. Møllens vinger er mandens arme. I stedet for hænder er armene påført penneblade. Papirklippet rummer et ordspil. På dansk kaldes en møller, en maler. Dette ord er det samme ord, som maler i betydning kunstmaler. Denne dobbelt betydning i ordet spiller papirklippet på. Mølleporten kan åbnes således man kan se hvad Møllermanden har malet. I privat eje findes et klip hvor H. C.  Andersens ven kunstmaleren Carl Bloch har tegnet et lille billede bag mølleporten. Se dette klip her!

Billeder fra H.C. Andersen udstillingen på Museum for Papirkunst Museet ligger i Hune ved Blokhus i Nordjylland. Adressen er Ilsigvej 2, 9492 Blokhus.

Kilde: Museum for Papirkunst. Foto Lars Bjørnsten Odense september 2021.

Stort og småt 2021