H.C. Andersen byder velkommen på Hviids Vinstue i København!

H.C. Andersen byder velkommen på Hviids Vinstue i København!

Hviids Vinstue ligger på hjørnet af Lille Kongensgade og Kongens Nytorv i København. Lokalerne er snart 300 år gamle og fortæller en historie fra dengang da Nyhavn var en rigtig havn og København var en købstad. Hviids Vinstue blev grundlagt i 1723 og har været mødested for københavner og andet godtfolk i alle aldre og samfundslag. Ikke mindst mange skuespillere m.fl. fra Det Kongelige Teater overfor havde deres gang i vinstuen. Om H.C. Andersen har været der vides ikke.

Et gulnet relief eller medaljon med H.C. Andersens portræt præger indgangen. Inskriptionen er er “1805 Hans Christian Andersen..” Gulnet nok på grund af årtiers tobaksrøg.

Skråt overfor Hviids Vinstue på Kongens Nytorv i København ligger Det Kongelige Teater. Vinstuen ligger på hjørnet af Lille Kongensgade og Kongens Nytorv. Adressen er Kongens Nytorv 19 kld.

Tv. På hjørnet af Lille Kongensgade og Kongens Nytorv har Hviids Vinstue har til huse i stuen / kælderplan. Interiør fra vinstuen. Th. Indgangen til Hviids Vinstue

Teaterplakat for Hostrups “Eventyr på Fodreisen” den 26 maj 1848
I notitsen i billedrammen står: “Nogle mener også, det var i denne vinkælder, at der i 1800 tjente en vinkyper ved navn Christian Heinrich Pätges, der stammede fra Rhinlandene. Han blev gift med en ung tjenestepige fra omegnen af Frankfurt, Henriette Hartwig og i dette ægteskab fødtes i 1812 datteren Johanne Louise, den senere berømte skuespillerinde fru Heiberg, der kom til verden i en sidebygning til Lille Ravnsborg på Nørrebro, hvor forældrene drev værtshusholderi“.

Foto: Lars Bjørnsten Odense

Stort og småt 2000-2009