Middagsbordet 6. januar 1860 kl 15.30 hos familien Collin 

Middagsbordet 6. januar 1860 kl 15.30 hos familien Collin

 “Til bords med Kamma Rahbek og H.C. Andersen”

Bakkehusmuseets udstilling i 2018 hedder “Til bords med Kamma Rahbek og H.C. Andersen”. Det er et scenisk tableau, som giver et stemningsbillede af sociale sammenkomster i perioden 1796-1860. På billedet ovenfor er H.C. Andersen til middag hos Collin, mens visekrigen mellem Andersen og Collin er på sit højeste.

Fødselsdagsmiddag  den 6. januar 1860 kl. 15.30

Det er en kold eftermiddag i januar. Familien er ved at gå til bords for at fejre Jonas Collins fødselsdag 84 års fødselsdag. Den aldrende jurist har i mange år spillet en vigtig rolle i det danske samfund som diplomatisk ildsjæl, administrator af datidens kunstfond Ad Usus Publicos og økonomisk direktør ved Det Kongelige Teater. Til dagligt lever familien mådeholdent, men på denne festdag er der dækket op til en overdådig festmiddag. Familien rundt om bordet tæller hustruen Henriette, de mange børn, svigerbørn, børnebørn samt onkler og tanter, som den gamle Collin med sit herskertalent har holdt sammen på i mange år. Til familien hører en ligt speciel gæst, digteren H.C. Andersen. Gamle Collin har været som en far for Andersen, siden han kom til København som ganske ung.
H.C. Andersen er opsat på at få Collin til at synes godt om ham og har derfor medbragt den årlige fødselsdagssang. Digteren nærer et stærkt had-kærlighedsforhold til den næsten jævnaldrende søn Edvard. Magtkampen mellem de to kan aflæses i deres mange breve til hinanden og i deres indbyrdes “vise-krig”. De konkurrerer altid om at skrive den sjoveste vise til middagene i det collinske hus. Når alle viserne er afsunget, vælges aftenens bedste sang, og det er altid Edvard, der vinder. I familiens visebog finder man kun Edvards viser. H.C. Andersen er meget berømt i både Danmark og udlandet, men hos familien Collin lader de sig ikke imponere.

Jonas Collin ( født 6. januar 1776 i København – død 28. august 1861)

Foto Lars Bjørnsten Odense 5. april 2018