H.C. Andersen, som “Klumpe-Dumpe”

Uheldet i Ems og Klumpe Dumpe

H.C. Andersen er i sommeren 1868 på rejse i Tyskland, Holland, Belgien, Frankrig, Schweiz. Den 8. juni stødte han på sit hotel Cuurhuset ind en trækuffert, som han ikke kunne se, da der ikke var tændt lys, med det resultat at han støder sit skinneben meget hårdt mod trækufferten. Skinnebenet blev skrabet og der var blod overalt og han badede det hele natten med Arnica. Han fortæller mere detaljeret om sit uheld i et brev til Dorothea Melchior dateret Ems 10. juni 1868 og han slutter af med at sige til Fru Melchior at hun gerne må fortælle familie, venner og veninder hvilken “Klumpe-Dumpe” han er. Historien af skinnebenet fortsætter sommeren over også under H.C. Andersens ophold på den jyske herregård Frijsenborg i august 1868. Dette ulægte skinnebenssår gav Andersen mange gener og det fik sågar H.C. Andersen til i 1868 til at fantasere en snarlig død. I denne vemodige stemning skrev han på Frijsenborg digtet “Kommer ikke igen“. Læs sygehistorien om bl.a. H.C. Andersens skinneben nedenfor:

Historien om H.C. Andersens ben, således som den udspillede sig på Frijsenborg i august 1868

Den 18. august, dagen efter hans ankomst får han besøg kancelliråd og lægen Ditzel, som sagde at det bedste var at lade hans ben passe sig selv. Dagen efter har han dog en en stærk kløe i sit syge ben. Den 20. august har hans ben har fået to røde blamager og han har vasket dem med Arnica, da de væskede stærkt. Han er ked af nu at have fire dårlige steder på benet. Da han kom havde han kun to. Han har besøgt kancelliråd og læge Ditzel og her fået penslet benet med helvedsten opløst i vand.

Allerede dagen efter, var lægen hos ham igen, da benet har væsket stærkt i løbet af natten. Han har fået to huller i huden og en kløe andre steder, som der også ville være dårlig. Lægen viste ikke rigtigt hvad han skulle bruge, da benet var så modtageligt. Andersen rådede ham til at bruge helvedssten og lægen ønskede at bruge blyvand. Resultatet blev, at lægen anvendte helvedessten. H.C. Andersen skriver i dagbogen at ….”Det bliver vel Udgangspunkt til min Død, dette Beenstød. Nede, siger Bloch har Ditzel sagt at det slet ikke havde noget at sige med Benet men jeg var en ængstelig Natur og havde sensible Huud….”

Lørdag 22. august. Det går ikke så stærk med at få lægt blamagerne på benet og han fik i dag som et forsøg, pudder på sit ben, da det endnu væsker. Dagen efter kom lægen Ditzel ved halvnitiden og så på hans ben, mens han lå i sengen. De efterfølgende dage klør og brænder hans ben. Det ender med, at væske igen i det egentlige sår han fik i Ems.

Onsdag 26. august er den øverste del af det gamle sår gået løs. Da lægen ikke kom den dag gik H.C. Andersen over til ham, men han så ikke på det og lovede at komme dagen efter. Om natten vågnede han ved en brænden i såret som var aldeles åbent. Han kom pudder på det, men det hjalp ikke. Andersen føler at benet nu er ligesom da det var dårligst. Lægen har nu set på det og bedt Andersen om at holde op med at pudre det og i stedet atter pensle med lapis inf.

Han har i nat sovet uden brænden i benet, men doktoren siger at det er ikke bedre end i går. Benet er endnu ikke stort bedre, men i dag skal han prøve med zinksalve. På rejsen med dampskib fra Århus til Korsør sov han febrilt Han havde drukket en halv flaske porterøl og fik nu om natten en voldsom hovedpine. Bandagen på benet gik ideligt løs og han følte sig syg.    Læs mere om H.C. Andersen og Frijsenborg !

Klumpe Dumpe har altid eksisteret

I 1960’erne var der et børneblad med navnet Klumpe Dumpe, som var meget populært blandt børnene. Navnet Klumpe Dumpe er mere end 150 år gammel. H.C. Andersen brugte navnet i sit eventyr “Grantræet” i 1845. I eventyret spørger den lille tykke mand: Vil I høre om Ivede-Avede eller om Klumpe Dumpe, som faldt ned af trapperne og kom dog i højsædet og fik prinsessen”.  H.C. Andersens  Klumpe Dumpe er egentlig Klods Hans. Den rigtige Klumpe Dumpe, som også faldt ned. Han kendes under navnet Lille Trille, og faldt ned fra en hylde. Det er imidlertid umuligt at vide Klumpe Dumpes alder. Det formodes at navnet i umindelige tider har været brugt om en lidt klodset og uheldig figur. Måske har H.C. Andersen også været en Klumpe Dumpe !!

Kilder: HCA Dagbøger, HCA breve (sdu.dk) og www.hammel-billeder.dk.

Lars Bjørnsten 14. august 2013