Grandjeans gård – Store Strandstræde 3.

Grandjeans gård – Store Strandstræde 3.

Grandjean’s gård ligger imellem Bredgade 4 og Store Strandstræde 3 i København. Opført i perioden 1853-1854 og tegnet af den københavnske arkitekt Christian Tyberg. Den collinske gård eller “det gamle hus”, som det blev kaldt lå i Bredgade. Ud til gaden var der en lang mur med en port midtpå og ved siden af den var et gammelt lindetræ. Indenfor denne mur var der en stor gård, der havde oprindelig været have, men var senere blevet bebygget med en en-etages bygning. Grandjean boede på 1. sal, mens bageriet var i stuen.

Foto: Lars Bjørnsten Odense 2004

Collins Gaard i Bredgade.

Stedets egentlige facade vendte ud til St. Strandstræde, hvor Grandjeans butik lå. Jonas Colllin boede tidligere på 1. sal og på denne fløj var der ind mod gården en svalegang.

Huset har i over 100 år været i familien Collins eje. Jonas Collin var en af H.C. Andersens trofaste støtter og boede her i perioden 1802 – 38 inden han i 1839 flyttede til Amaliegade 9. På Collins tid var det en gammel bygning med åbne svalegange. Huset har tidligere været været bolig for den spanske gesandt, Conde de Rebolledo. Jonas Collin solgte det i 1852 til Conditor Grandjean (Christian Frederik Bredo Grandjean). Gården havde længe været faldefærdig og det hed sig, at da det engang havde regnet ned på bordet mens Thorvaldsen var tilstede hos Collin, så bestemte Jonas Collin sig for at flytte og senere til at sælge det.

Et nyt sted blev opført og der blev holdt rejsegilde på bygningen den 22. december 1853. Bygningen blev opført af Christian Frederik Bredo Grandjean. I 1853 rummede bygningen ikke blot en restaurant, men også et konditori , hvor mange personligheder fra Det Kongelige Teater på Kgs. Nytorv havde deres gang.

Den collinske gård i Bredgade København. Gårdinteriør. Farvelagt tegning af Heinrich Hansen 1850. Foto Lars Bjørnsten Odense

Conditoriet var meget velbesøgt. Her kom bla. skuespiller Dr. Ryge, Maleren Anton Melby og også H C. Andersen hørte til dem der kom i conditoriet , mens Granjean var i lære. H.C. Andersen kom i bageriet for at få en kage og svendene kaldte ham altid ” den lange søndagsstudent”. H.C. Andersen der havde sin gang i huset, da han var en nær ven af familien Grandjean, måske lykkedes det også at få et gratis måltid mad eller kage her engang i mellem. I dag indeholder huset i Store Strandstræde 3 i København stadigvæk en restaurant ved navnet “Restaurant Els“.

Facaden på Store Strandstræde 3, opført 1853, er karakteristisk for den københavnske senempire. Forhuset mod Bredgade og Store Strandstræde er opført i perioden 1853-54 af Christian Tybjerg. Sådan så “Den Collinske Gård” i Bredgade ud i ca. 1850 inden den blevet revet ned og Grandjean’s gård blev bygget på grunden i 1853-1854.

Lejlighedsdigt af H.C. Andersen:

Lejlighedstryk bestående af 2 upaginerede blade. Mel.: Vi Sømænd gjør ei mange Ord.

Ved Krandsens Heisning paa Hr. Grandjean’s ny Gaard, den 22de December 1853. Kjøbenhavn. Bianco Lunos Bogtrykkeri. (Fra gammel Tid en Gaard her stod).

Ved Kransens hejsning på Grandjeans nye gård.

Den 22. December 1853

Fra gammel tid en gård her stod
nu er den “gamle minder”,
men på dens grund, og den er god,
en ny man oprejst finder;
vi rejste den med kransen på,
vi til den fest os samle.
Du nye gård! Gid lykken må
bo her, som i den gamle

Gid meget godt og dygtigt ske
i dette hus vi satte!
Gid fremtids børn må på det se
som en af byens skatte,
som mærkeligt i mer end grund,
så at derom man sjunger!
Og nu fra hjerte og mund
vort hurra for det runger!

H.C. Andersen

Kilde: Axel Grandjean: “Spredte minder gennem 70 år” 1919

Oversigt over H.C. Andersen digte – Hans Christian Andersen poems