H.C. Andersen og Nyhavn 67

Nyhavn 67 i København. Foto Lars Bjørnsten Odense 2008 

H.C. Andersen bolig i Nyhavn 67 1848 – 1865

I ejendommen Nyhavn nr. 67 på 2. sal boede H.C. Andersen i 3 værelser med kortere afbrydelser i årene 1848 -1865 i et pensionat, drevet af familien Anholm.

1848

H.C. Andersen er på udkig efter værelser og erindrer sin søsterlige veninde Henriette Wulff i et brev 7. september 1848, om at Otto Møller havde lovet ham at kigge efter  i Adresse-Avisen en lejlighed for strøget  Nyhavn (solsiden), Kongens Nytorv, St. Annæ Plads. Andersen ønsker to møblerede værelser, med sol i dagligstuen. Otto Møller skal skrive prisen til H.C. Andersen og han må ikke selv afgøre det påpeger Andersen. Der blev fundet en lejlighed og herom skriver H.C. Andersen B.S. Ingemann den 14. oktober 1848, at han nu bor i Nyhavn paa solsiden i det næstsidste hus ude i havnen. Der er en mageløs dejlig udsigt til Sverige. H.C. Andersen kan se hele Christianshavn, hele Holmen og over til Børsen.

1860

Det er familien Anholm der driver pensionatet, hvor H.C. Andersen bor. Andersen skriver den 18 oktober 1860 et brev til Henriette Collin heri skriver han bl.a. at ikke udelt tilfreds med forholdene i Nyhavn 67, da han syntes at der er for megen uro, så han har ikke lyst til at vende tilbage til pensionatet når han kommer hjem efter sin rejse til bl.a. Tyskland. Det vil han også fortæller Madam Anholm, da hun tror han vender tilbage til hende efter rejsen. H.C. Andersen ønsker et hyggeligt sted for vinteren fra den 1. december. Evt må kan tage på hotel , hvis han kommer hjem før. Han vil betale 18 Rdl om måneden for to eller tre værelser. Det skal være på solsiden og på 1. og 2. sal og det skulle gerne være i nærheden af de to teatre Det kongelige teater og Casino. Helst på Kongens Nytorv eller på Garnisionspladsen. Den 20. november 1860 skriver Henriette Collin til H.C. Andersen, at Edvard på Hotel d’Angleterre  har  har  bestilt et godt værelse ud til torvet. Desuden er der indleveret billet (annonce) om leje af to møblerede værelser.

1861

Næste sommer 6. juli 1861 skriver  Henriette Collin til H.C. Andersen at fru Anholm har besøgt hende for at få hans adresse og at fru Alholm gerne vil have ham boende. Henriette Collin tilføjer desuden at hun syntes at Andersen ubetinget skulle gå ind på hendes tilbud. Desuden at det er vanskeligt at finde nogen bolig som passer ham og at det altid er en høj pris når det skal være et sted, hvor deres ønsker kan opfyldes. Fru Anholm holder af Dem og vil behandle Dem samvittighedsfuldt slutter hun.

H.C. Andersen svarer på Henriette Collin henvendelse kort efter , hvor han sender brev den 17. juli 1861 fra Kempten om det at flytte ind til Fru Anholm igen, da er der meget for , men også en del imod. Kunnehan for 20 Rdlr få en en god stueetage eller 1. sal  med to værelser, på Kongens Nytorv eller hvor han boede før, men ikke op til Cafeen, så ville han vælge det. Han beder Henriette Collin tage sig deraf, og er der udsigt til en lejlighed hos Anholm, så læg det vedlagte brev med manglerne til side. Lykkedes det ikke at få lejligheden hos Anholm så sendt brevet til Fru Anholm. Andersen skriver at han i brevet meget venligt har udtalt sig om manglerne og at han har en del at være utilfreds med, men ellers er Fru Anholm en fortræffelig værtinde, som han vist har det bedst med at flytte ind hos.

Henriette Collin mener at H.C. Andersen skal tage værelserne hos Fru Anholm da hun er en vakker kone som holder meget af ham og hun mener ikke han kan bo billigere et andet sted. H.C. Andersen flytter ind og ud hos Fru Anholm om sommeren bor han på bl.a. Basnæs eller en anden herregård. Værelserne han har bliver i disse perioder lejet ud til andre.

1863

Han er dog ikke helt tilfreds og i 1863 skriver han at hos Madam Anholm kan han kun få to værelser Det vil han ikke være tjent med samtidig med at  og en klokke fra Holmen forstyrrer ham . Dog  han tager nu værelserne hos Fru Anholm for en tid.

1865

I december 1865 giver Jonna Stampe udtryk overfor H.C. Andersen, at det forundrede hende at han ikke mere havde den gamle lejlighed hos Madam Anholm, som jo i årenes løb var blevet ham hjemlig og kær i Aarenes Løb var bleven Dem hjemlig og kjær.

1866

Den 11. februar 1866 skriver H.C. Andersen til Edvard Collin, at han forlod sin faste bopæl hos Madam Anholm i begyndelsen af september 1865. Derefter rejste han til Sverige, boede på hotel d’Angleterre og var på landet indtil jeg fra hotellet rejste ud på sin nuværende rejse den 31. januar 1866 og det vil vise sig efter hvor længe mit ophold bliver i udlandet, om jeg har noget at betale. Derefter boede han en periode på Rolighed inden han den 28 okt. oktober 1866 flyttede ind hos Thora Hallager, som boede i Lille Kongensgade nr. 13 . Her boede Andersen indtil den 16. juni 1869.

Kilde: HCA-brevbasen sdu.dk

Lars Bjørnsten

H.C. Andersens boliger!