Ørnstrups Tobaksfabrik

Ørnstrups Tobaksfabrik Odense

Ørnstrups Tobaksfabrik Vestergade 5. Odense

Da H.C. Andersens far døde i 1816 betød det, at hans moder måtte påtage sig ekstraarbejde som vaskekone. Det betød at Hans Christian, som 11 årig måtte ud og arbejde istedet for at være hjemme og lære komedier udenad. Moderen fandt arbejde til H.C. Andersen på henholdvis Koch og Hirschfeldts Klædefabrik i Klaregade og på Ørnstrups Tobaksfabrik i Vestergade i Odense.

Ørnstrups Tobaksfabrik er grundlagt i begyndelse af det 1800 århudrede, senere benævnes det Hagenstrøms Tobaksfabrik og senere Tørrings Tobaksfabrik. Indtil 1890’erne beskæftigede virksomheden mange børnearbejdere herunder H.C. Andersen. Efter 1890’erne ansættes forholdvis voksne arbejdere.

H.C. Andersen har beskrevet arbejdet på fabrikken i sin selvbiografi “Levnedsbogen” således:

Hun ville imidlertid lade mig slippe for at gå der, men ville se at få mig til Ørnstrup, en tobaksfabrik hvor der kun var én svend og nogle skikkelige drenge der gik og hjalp.  Nu kom jeg da midt ind imellem tobaksplanter, så dem lave skråtobak og snus, og blev selv meget godt behandlet, også her gjorte min stemme lykke, folk kom selv op på fabrikken for at høre mig synge, og det snurrigste var, jeg kunne ikke ret en vise, men jeg improviserede både tekst og melodi, begge var meget kunstige og svære. “Han skulde til teatret” sagde de alle og jeg begyndte at få ide derom. Imidlertid blev jeg syg, min moder troede at det var tobakken der faldt for mit bryst, som det dog ikke var, da jeg altid har været stærk deri. Hun tog mig derfor igen ud og sagde at hun var bange for at jeg skulde dø deraf. Nu gik jeg da lang og stor, var vist 11 år gammel, ganske overladt til mig selv. Jeg var da meget blond, havde næsten hvidt hår, mine øjne var så små at folk troede, jeg var blind, en kort grå frakke og træsko var min sædvanlige dragt.

Lars Bjørnsten Odense

Se mere om H.C. Andersens barndom her!