Koch og Hirschfeldts Klædefabrik

 Koch og Hirschfeldts Klædefabrik i Klaregade i Odense. Tegning af Lars Bjørnsten efter skitse af Christoffer Faber ca. 1850,

Koch og Hirschfeldts Klædefabrik i Klaregade i Odense fungerede i perioden 1811 til 1830. Fabrikken lå skråt overfor  Odense Tugthus  i det der havde været stiftprovstens gård. Meningen var at tugthusfangerne skulle arbejde på fabrikken. Desuden var der uddannede dugmagersvende. Børnene på fabrikken herunder H.C. Andersen blev brugt til at lægge uld på kartemaskinerne. H.C.Andersen arbejde her nogle dage , men han kunne ikke lide at være der og moderen fik ham ind på Ørnstrups Tobaksfabrik.

Da H.C. Andersen far døde i 1816 betød det at hans moder måtte påtage sig ekstraarbejde som vaskekone. Det betød at Hans Christian, som 11 årig måtte ud og arbejde istedet for at være hjemme og lære komedier udenad. Moderen fandt arbejde til H.C. Andersen på henholdvis Koch og Hirschfeldts Klædefabrik i Klaregade og på Ørnstrups Tobaksfabrik i Vestergade i Odense.

H.C. Andersen har beskrevet arbejdet på fabrikken i sin selvbiografi “Levnedsbogen” således:

Min moders stilling var ellers kummerlig, og da nabokonens søn gik på klædefabrikken og arbejdede hvorfor han fortjente nogle mark om ugen, ville hun også at jeg skulle gøre gavn. Jeg læste altid historier og var uhyre blød. Græd så inderlig over Kristi Lidelseshistorie og over den tålmodige Helene, som de skar hænderne af og satte i en lille båd ud på den vilde sø. Jeg var slet ikke skikket til at komme imellem de andre vilde drenge og piger. En morgen fulgte min gamle farmoder mig der hen. Hun græd og kyssede mig i porten  i det hun sagde, “det var ikke sket hvis din fader havde levet”…….Jeg kom nu ind på fabrikken og svendene forlangte, at børnene skulle synge for dem. Jeg begyndte da, og alle blev de opmærksomme på min stemme og de roste den. Nu sagde jeg, at jeg kunne så meget af Holberg uden ad, så jeg reciterede det og jeg vandt dem straks. Skønt de var meget rå ville de, at jeg skulle blive ved. Mit arbejde blev fordelt på de andre børn, og jeg morede både dem og mig selv.Den næste dag kom, nu skulle jeg dog lære noget, man satte mig til en rok, men tråden sprang hvert øjeblik og imidlertid sang svendene lystig, deres uanstændige viser. Jeg blev rød som et blod og gav mig til at græde, jeg var så uskyldig. Nu lo de først af mig, sagde jeg var en pige, og begyndte en meget rå morskab, hoc exquirendo, så jeg grædende bad min moder jeg måtte være derfra. Hun sagde da, at det ikke var for pengene, at hun ville have mig der, men da hun var ude om dagen, så vidste hun ikke hvad jeg tog mig for, eller hvor jeg var, og at det derfor var hende om at gøre, at jeg gik et bestemt sted. Hun ville imidlertid lade mig slippe for at gå der, men ville se at få mig til Ørnstrup, en tobaksfabrik hvor der kun var én svend og nogle skikkelige drenge der gik og hjalp.

Lars Bjørnsten Odense

Se mere om H.C. Andersens barndom her!