Stuen hos Frøken Ballin, hæderen, alderdommen og døden (7)

hca-stue-ballin

H.C. Andersens stue hos Frøken Ballin

Dette er en del af historien om tilblivelsen af H.C. Andersen Museet i Odense

Stuen hos Ballin

Forbi Lorens Frølichs poesifyldte tegninger til eventyrene, en værdifuld gave fra den gamle kunstner, nå vi til et andet interiør. Andersens stue hos Frk. Ballin. Disse møbler ejede han selv og benyttede til sin død. På væggen hænger fotografier af denne stue, taget mens han levede, og med ham selv siddende ved vinduet samt med hans påskrift: “Livet selv er det dejligste Eventyr”. Man vil kunne møblerne som nipsgenstandene på dette billede. Her skal fremhæves en gyngestol, som senere kom i Alexander L. Kiellands eje, hvor den blev holdt højt i ære og efter meddelelse fra hans søn, forfatteren Jens Zetlitz Kielland, der havde skænket den til museet, altid af børnene kaldte “H.C. Andersen”.

Hæderen 

Endelig betræde vi det sidste værelse. I montrerne finder vi erindringer fra hans seneste år, hvor verdensberømmelsen var nået. Flere udnævnelser, deri blandt til kommandør af en mexikansk orden underskreven af den ulykkelige kejser Maximillian. Hans diplom som æresborger og tak herfor. Telegram til ham fra Kong Christian den Niende til festen i denne anledning. Meddelelse til ham, at der ville blive rejst en statue af ham i Rosenborg Have. underskrevet af datidens kendeste navne. En fløjlsindbundet adresse fra “Der Verein Berliner Presse”.

Alderdommen og døden

De sidste linier, som han skrev. Den pen, hvormed han skrev disse linier. Hans penneskaft, skænket museet af Edvard Grieg. Hans papirkniv, gave fra fru Nina Grieg. Hans egenhændige skrevne testamente – overladt museet fra det store kongelige bibliotek- hvori han, der ligesom Aladdin aldrig glemte sin barndom. Begynder med en gave til den fattigskole, som han søgte i Odense, og den fremlagte samling ender derpå med følgende telegram fra og til hans nærmeste:

“4-8-1875 12 T. 20 M.
Etatsraad Collin Ellekilde Hellebæk Helsingør.
Vor kjære fælles Ven H.C. Andersen hensov rolig iformiddags Klokken 11.
Melchior.”

Fortsættes her!

Kilder: Fyens Stiftstidende skriver den 2. april 1908 under rubrikken “Fra Fyens Stift” om “H.C. Andersens Hus,”og  dagen efter den 3. april 1908 bringer avisen en artikel med en redegørelse om bl.a. huset tilblivelse. Indholdet bringes i forkortet  og lettere redigeret udgave. Desuden er der indsat overskrifter over de enkelte afsnit.

Lars Bjørnsten Odense

Sider:  0   1  2  3  4  5  6  7  8