Idé til H.C. Andersen monument stjålet af Gabriel Pech

Charles_Perrault,_Jardin_des_Tuileries

Monumentet af Charles Perrault  i Jardin des Tuileries i Paris.

Idé til H.C. Andersen monument af Charles Perrault stjålet af Gabriel Pech.

Ideen til værket er stjålet fra den danske billedhugger Louis Hasselriis  og var oprindelig tiltænkt H.C. Andersen monumentet i Rosenborg Have i København. Senere  Odense. Det er den franske billedhugger Gabriel Pech der har stjålet Hasselriis’s ide til monumentet. Det er udført i marmor og opstillet i 1908 i Jardin des Tuileries Paris. I en notits i Fyens Stiftstidende 29. maj 1911 under overskriften kunne bl.a. læses:

Et smukkere mindesmærke end statuen på Gråbrødre Plads. Et gammelt udkast af Hasselriis.

Noget for Odense?

En medarbejder ved Berlingske Tidende har forleden haft en samtale med billedhugger Hasselriis, der som bekendt har udført H.C. Andersen Mindesmærket på Gråbrødre Plads i Odense. Den gamle kunstner, der for tiden er på sygehus, men dog nu er nået oven senge, har i 41-42 år haft atelier og bolig i Rom, hvorfra han som få formår at oprulle et broget og indholdsrigt billede. I samtalens løb oplyser han, at han har afslået mange opfordringer til at nedskrive sine erindringer, hvorimod han er begyndt at skrive sine værker-historie. Under sin omtale heraf beklager Hasselriis sig over, at hans ide i udkastet til et H.C. Andersen Monument til Rosenborg Have i sin tid nu er stjålet af en fransk kunstner nemlig til et i fjor i  haven Tuilerierne afsløret mindesmærke for den franske fabeldigter Charles Perrault. Hasselriis’s udkast er udført i 1873-74 og har siden stået udstillet i hans atelier i Rom, hvor det er blevet set af folk af alle nationer.

Den gamle billedhugger fremviser et portræt af sit H.C. Andersen udkast. Dette er skriver Berlingske Tidende – meget smukt. Man ser H.C. Andersen stå, søgende i et af sine eventyrhæfter efter et passende eventyr for de på piedestalen samlede børn, der danser rundt om monumentets trapper. Piedestalen er ottekantet, hver flade er prydet af en lyre. og lyrerne danner tilsammen en digterkrone. Der var sikkert en grund For “H.C. Andersens Hus” i Odense eller en af landets større kunstsamlinger til at sikre sig dette dygtige arbejde, skriver bladet . Bestyrelsen for H.C. Andersens Hus vil sikkert have sin opmærksomhed henvendt på sagen. Også vi mener, at der var grund til at sikre sig det omtalte kunstværk.

Sådan blev det ikke monumentet blev hverken opstillet i Rosenborg Have eller i Odense, men tankerne bag ideen kan ses i Paris!!

Kilder: Fyens Stiftstidende 29. maj 1911 samt Wikimedia
Lars Bjørnsten Odense 2016

Se mere om H.C. Andersen relaterede ting i perioden 1900 – 1924 her!