Odense og H.C. Andersen (2)

1-hca-barndomshjem-1924

H.C. Andersen havde også bemærket sig at forældrenes hus i Munkemøllestræde var ombygget med en etage ovenpå og at deres stuer var lavet om til en gang i gennem huset. Billedkilde: Odense Bys Museer. H.C. Andersens Barndomshjem (1924) i Munkemøllestræde før ombygningen i 1930 tilbage til det oprindelige hus.

På en af sine mange rejser gennem Nyborg var han inde hos boghandleren Gomar, som er søn af den gamle portner ved Odense Hospital og som var fadder til H.C. Andersen ved hans dåb den 16. april 1805 i Sct. Hans Kirke i Odense.

Under sit besøg i Odense er han på visit rundt i Odense og besøger bl.a. Carl Bagger, Recke, Hansen, Jomfrue Bunkeflod, Fru Søeborg, Fru Gulbrand, Kronprinsen . Desuden besøgte han Emil Aarestrup, der havde 12 børn og en smuk kone og her talte H.C. Andersen om poesi og klippede den lille to dukker.

Nogle gange når han besøgte Odense var alle folk ude og han fandt kun bekendte ved at besøge gravene på kirkegården og læse navnene på gravstenene. En Mortensaften bemærker han, at hele byen Odense lugter af gåsesteg. Undertiden sover han elendigt og lagene er dårlige de ruller sammen som håndklæder. Han ser under en rejse ved Nyborg gule blomster på engene og erindrer derved om barndommen og de gule blomster i Munkemose i Odense. Under sine ophold på Glorup mødes han ofte med gæster fra Odense.

H.C. Andersen hører også sladrehistorier om folk i byen bl.a. om Schønheider i Odense om hvem der fortælles, at han er så nærig at han står op om natten og gør for at folk skal tro, at han har en hund.

Ved gensynet med sin gamle fødeby Odense takker H.C. Andersen Gud for at have ført ham frem i verden i modsat fald ville have siddet som en fattig håndværker til spot af kammeraterne.

Ved besøget i 1860 i Odense boede han på Gæstgivergården i Odense og fik her et koldt værelse over en port. Han lagde mærke til at kirken nu står frit og at der er sket nedrivninger og at der er bygget mange nye kedelige “kasser” og at apoteket er pynteligt kedeligt. Desuden er der nede over Odense Å bygget en landevej og en gade. H.C. Andersen føler sig alene i sin barndomsby, i modsætning til i udlandet, hvor vennerne beundre ham og er omkring ham.

Sider:  0    1  2  3  4  5  6  7