Galionsfigur af Jenny Lind fra USS Nightingale

1-DSC_7756-001

Jenny Lind som galionsfigur. Foto Lars Bjørnsten Odense 2013

I forbindelse med særudstillingen “Kærlighedens ansigter” i  H.C. Andersens Hus 2013 kan i det store udstillingsrum ses en galionsfigur placeret i hjørnet ud mod vandet (Lotzes Sø).

Særudstillingen præsenterer H.C. Andersens kærlighedsliv eller mangel på samme – fra det første problematiske møde, over forelskelserne og begæret og til nederlagene og hvordan de udmøntes i kunsten. Et af  kunstværkerne er galionsfiguren af Jenny Lind udført i træ. En galionsfigur med en lang historie bag sig. Sågar er der udkommet en bog om denne Jenny Lind og Clipper Nattergalen af ​​Karl-Eric Svardskog, 2001.

Da Jenny Lind trak sig bort fra berømmelsen, men tilbage var der stadig mange spor efter hende. Jenny Lind var en stor stjerne i U.S. A. i 1850’erne. Hun turnerede i Amerika og hendes navn blev skænket hundredvis af ting og steder. Desuden blev teatre, gader, skoler og byer opkaldt Jenny Lind. Her skal vi henholde os til galionsfiguren af Jenny Lind.

Historien om Jenny Lind som galionsfigur dukkede op i 1997 efter at den svenske antikvitetshandler Karl-Eric Svardskog i U.S. A. forsøgte at løse gåden om en mystisk galionsfigur, som han mener har tilhørt et i Portsmouth New Hampshire U.S. A bygget clipper skib. Galionsfiguren skulle ifølge Karl-Eric Svardskog være blevet fjernet fra skibet Nightingale inden det gik ned på havet. Skibet USS Nightingale havde sin hjemhavn i Portmouth NH. Nightingale skulle være et af de fornemmeste clipper skibe, der er bygget i Porthmouth NH og skulle i 1851 være blevet opkaldt efter Jenny Lind.  Teorien er, at netop dette skib var i Skandinavien for at blive repareret ikke langt fra det sted galionsfiguren blev fundet i Sverige. Man mener at galionfiguren er den verdenskendte svenske sopran Jenny Lind. Figuren blev fundet på en gård i Sverige, hvor det først blev brugt som fugleskræmsel og senere blev det placeret på et høloft indtil den i 1994 blev fundet af den svenske antikvitetshandler.

Efter omhyggelige undersøgelser af galionsfigurens mange lag maling og nærstudering af gamle litografier og malerier, er det lykkedes Svardskog at fremstille en kopi, hvor han tilbagefører figuren til dens oprindelige udtryk. Set i H.C. Andersens Hus i november 2013 i forbindelse med særudstillingen “Kærlighedens ansigter”. Se mere om Jenny Lind her!

Lars Bjørnsten Odense 2013