Lykkesholm og H.C. Andersen 1836

Lykkesholm tegnet af H.C. Andersen. Foto Lars Bjornsten

H.C. Andersen er på herregården Lykkesholm på Fyn 1836

I juni 1836 er H.C. Andersen på rejse og skriver til Eduard, at han er i tvivl om, hvor rejsen går hen efter landingen med skibet i Nyborg. Spørgsmålet er om det er Odense eller Lykkesholm først. Andersens konklusion er, at hans åndelige gode jeg, siger tag til Odense, men hans mave siger, hvilken mad får man ikke på Lykkesholm. Varm frokost, herlig vin og gode senge og skriver så at mon ikke man skal lyde maven, den er dog i centrum.

Den 24. juni 1836 skriver han igen til Edvard Collin at nu er han på den gård (Lykkesholm) hvor han har ladet min Otto Thostrup finde sin Louise. Otto Tholstrup er hovedpersonen i romanen O.T. Selvom det er sommer er vejret vinterligt , men på Lykkesholm har Andersen det så godt, at han glemmer de mørke farver. I aftes fik han dejlig steg, vin og punch. I dag krebsesuppe, steg, fisk, budding og jordbær. De lever så velsignet på Lykkesholm, at Andersen længtes  efter at komme derud. I Odense var noget kedeligt, jeg frøs, var en svækling. Han længtes efter at komme på den herregård som han har beskrevet i romanen »O T.« hvor Louise og Sophie boede. H.C. Andersen har det værelse, som han tænkte at Otto skulle bebo i romanen og i år forekommer det ham, som han selv havde oplevet den hele historie…

H.C. Andersen svarer Edvard Collin på et spørgsmå om, hvad slags budding de fik på Lykkesholm og svaret var marmorbudding. Andersen beskriver dog hvad de fik i går. Først te med dejligt græssmør på brødet. Derpå kaffe med en fløde, som kunne stå. Det var Klokken 8, men Kl. 10 fik de kyllingsteg og asparges, samt portviin. Klokken 21/2 kødsuppe med delikate fiskeboller. Steg, melon, gedde, høns og jordbærog derpå kaffe. Klokken 8 te med julekage og det dejlige Smør og Klokken 10. Smørrebrød med alle slags og varme (stegte) aborrer. Dertil, som ved middagsbord, rød eller hvid vin. Det er et sandt sybarittisk liv, derfor tog Andersen også en dejlig provins rose med i sengen, som han kyssede før han sov og lagde den derpå under hovedpuden.