Billedhugger Louis Hasselriis

Billedhugger Louis Hasselriis 1844 – 1912

Et af Louis Hasselriis’s kendeste værker er H.C. Andersen statuen, som kan ses  i H. C. Andersen Haven –  Eventyrhaven i Odense. En kort beskrivelse af billedhuggeren kan læses herunder.

Billedhugger Louis Hasselriis 1844-1912 . Han boede i Rom i perioden 1869-1912 på følgende adresser: Via della Purificazione (Signora Maria); senere Via Margutta. Han havde sit atelier på Via del Babuino. Han var elev af billedhugger og professor af H.W. Bisson.

Alle vej fører til Rom, men for den danske billedhuggers vedkommende går den slagne landevej dog i almindelighed gennem Charlottenborg Louis Hasselriis fulgte ikke den akademiske Via Appia . Den slagne landevej kan ofte være fuld af forhindringer og man kan hvis man har mod til det skyde genvej. Han satte sig et mål og nåede det..

Louis Hasselriis er var ikke et kendt navn da han besluttede sig til at forlade Danmark. Dette selvom han udført utallige statuer og grupper såsom Samson med Løven, portrætstatuetterne af Griffenfeldt, Absalon og Ewald m.fl.. Han havde erhvervet sig flere akademiske grader og ved særlige lejligheder , som ved Formælingsfesten i Rosenborg Have , hvor han havde modelleret tre store løver.

Selvom han lavede mange værker og var talentfuld, så gik det ham som så mange andre kunstnere dengang, at man næppe lagde mærke til dem. I hans atelier lå støvet fra lemlæstede gipsfigurer tykt og han prøvede på den ene udstilling efter den anden. Men det var svære tider og man nævnte blot at han var en lovende ung mand. Louis Hasselriis gav ikke op og med hans ejendommelige hårdnakkethed og udholdenhed vedblev han dog at følge sin plan om at komme til kunstens hjem og nåede dertil med egne kræfter.

Han har ligesom andre billedhuggere levet i en tid hvor det var svære år for billedhuggere , hvor man gik fra den mere konservative stil , som bl.a. hans lærermester stod for til en mere moderne tid, hvor andre udtryksformer have det lettere med omstillingsprocessen. Det var svært at løsrive sig sit faglige lidt konservative grundlag. i 1870’erne var det in at skulle have mindesmærker ikke alene i Frankrig , men også i Danmark.

Måske er ændringen fra de store monumentale mindesmærker, som bl.a. det oprindelige forslag fra 1877 til H.C. Andersen mindesmærke i Odense var udtryk for til det mere enkle og “lettere” forslag i slutningen i 1880 udtryk for en ændret og mere moderne stil , som brød med den mere konservative stil.

Hasselriis har under sit 4 årige ophold i Rom arbejdet meget hårdt . Dette på trods af at flere gange flere perioder ikke har lavet noget p.g.a. sygdom. Han har udstillet på Den nordiske kunst- og Industriudstilling . Ved Verdensudstillingen i Wien fil han kunstmedaljen . Han har fået Akademiets guldmedalje ligesom han har fået et rejsestipendiat. Desuden har han modtaget utallige andre beviser på den yndest og betydning hans talent har skabt.

Lars Bjørnsten

H.C. Andersen statuen i Eventyrhaven i Odense udført af Louis Hasselriis