H.C. Andersen og Gisselfeld Kloster (5)

Motiv fra Gisselfeld Kloster ved Haslev. Foto: Lars Bjørnsten Odense 2010

 H.C. Andersen 30. juni 1842 – 7. juli 1842 på Gisselfeldt

H.C. Andersen kommer til Gisselfeld kl. 5 med vogn fra Rønnede, hvor greve Frederik Danneskiold-Samsøe hentede ham. Han blev modtaget af grevinde Zophus og Elisabeth. Den gamle grevinde kørte rundt på en stol på grund af sit dårlige ben. H.C. Andersen blev indkvarteret på værelset til højre, når man går ud af porten. Det er et lyst og bekvemt værelse og han er glad for det hyggelige hjem. Vejret var under H.C. Andersens ophold koldt og ustadigt med regn, blæst, og solskin.

Dagene gik bl.a. med at læse og spadsere i skoven og i haven er der et omstyrtet stort gammelt træ, som vokser hen ad jorden. Siderne er ganske mosgroede, sprosser er slået på barken, så man kan stå fast og gå op ad den højest ragende gren. Et gelænder af rå afhuggede træ grene danner rækværket. Kørt efter bordet spadseret en smuk tur med Grevinde Elisabeth. Sollyset faldt smukt mellem trægrupperne, en hejre gik i mosen. Drak punch om aftenen og var noget forkølet.

Den 5. juli 1842 opføres for første gang H.C. Andersens stykke: “Fuglen i Pæretræet”, som et dansk sommerskuespil på det kongelige Teater i København . H.C. Andersen fik en tilbagemelding om at stykket havde fået meget bifald, men at der også blev hysset, selvom Andersen ikke vil lade sig gå på af dette blev han ked af det og drev om i skoven og på marken ved Gisselfeldt. Så fik han en ide til en »Historie om en And«, og det hjalp lidt på H.C. Andersens humør (Dagbogen 5. juli 1842)

Andersen er inviteret af grevinden til at komme tilbage til Gisselfeld i næste uge mens hertugens er der. Han skal på nogle dages ophold på Bregentved. Det er meget varmt og han følte sig syg. Han drak champagne og spiste også gik det bedre. Aftenen så stille og smuk. Han følte en ro, en glæde, en poetisk tilfredshed, mens han gik under de høje ege. Det var så stille, at børnenes leg fra de forskellige huse lød gennem luften. Der lå en rig fantasi i de hældende grene. H.C. Andersen takkede i sit hjerte Gud for den godhed han viste ham.

6. juli 1842. I formiddags gik Andersen over til Vegners der bor smukt og herfra tager Gisselfeldt sig godt ud. En Stork har bygget på det nye hus. De var begge så overordentlig høflige, at det næsten generede ham. Han spiste skinke, drak Madeira, fik kaffe og spiste mange Kirsebær. — Læst højt om aftenen. Dagen efter så han Gisselfelds kældre og har har været med Excellensen oppe på marken ved tårnet og derfra set Møn og Ringsted og tog derefter over til Bregentved for nogle dage inden han igen vendte tilbage til Gisselfeld den 11. juli 1842.

Sider:   0  1  2  3  4  5  6  7  9  10  11  12  13  14  15