Vittigheder og H.C. Andersen

etiketskabelonH.C. Andersen og vittighederne. Foto  Lars Bjørnsten

Vittigheder om H.C. Andersen

  • Hvad er forskellen på en kjole og H.C. Andersen? Kjolen er for mutter og H.C. Andersen er forfatter.
  • Min søster i København vil ikke afvise tanken om, at H.C.Andersen kan være resultatet af et eventyr på Fyn.
  • Har du skrevet den historie selv? spurgte læreren. Hver en linie, svarede Johnny smilende. Ja så er jeg glad for at møde dig, H. C. Andersen. Jeg troede du var død!
  • “Da det blev juleaften og julestjernen lyste over Jomfru Maria, mens hun vaskede trapper, skrev H.C. Andersen “Peters Jul”” (Tiril, 5 år)
  • “Goddag frøken. Jeg hedder H.C. Andersen ! Hvad siger De til et lille eventyr”?
  • Det er en lige så kendt sag, at tyskerne havde en eventyrfortæller, der hed Grimm, som at den danske eventyrdigter H.C. Andersen just ikke udmærkede sig ved legemlig skønhed. I et selskab fremsattes: “Hvorfor er H.C. Andersen en så stor eventyrdigter?” Efter at forskellige besvarelser var forfattet, svaredes: “Fordi H.C. Andersen var mere end grim”! (1906)

H.C. Andersen om vittigheder

Måske var H.C. Andersen ikke selv til for megen gøgl og til vittigheder skabt af andre. I et brev fra H.C. Andersen den 16 februar i 1855 til  sin veninde Henriette Wulff skriver H.C. Andersen og hvad han her syntes om hvad der er vittigt og hvad der er alvor. “…. Historie fra “Skraldemandens Vogn” H.C. Andersen så nemlig, kort før snen faldt, en vogn med hvad byens bøtter og fjerdinger kan levere, den kørte under skralde-musik, fra hus til hus. Et grantræ, endnu friskt og med enkelte guldstumper der flagrede var smidt ud og nu af skraldemanden plantet bag i vogndyngen. Folk lo af hans vittighed. jeg – . Men H.C. Andersen skriver: ja,  jeg blev vemodig, så en alvors-vignet for verden i denne sammenstilling. Nu kommer der måsske en historie derom…” (Kilde sdu.dk)

Lars Bjørnsten

Stort og småt  om H.C. Andersen i perioden 2000-2009