H.C. Andersen og familien Bunkeflod (2)

Eilschous boliger i “den gamle By i Aarhus. Foto Lars Bjørnsten Odense 2009

Eilschous boliger

Hans Christian Bunkeflods enke Marie fik en lejlighed i stiftelsen Eilschous boliger i Odense, hvor hun som præsteenke kan bo uden at betale husleje. Da Madam Bunkeflod døde i 1833 flyttede Madam Marie Wiberg ind i den samme lejlighed, hvor H.C. Andersen kom som barn.

I “Den gamle By” i Aarhus har man genopført enkestiftelsen Eilschous Boliger, som Odense By i sin tid har foræret Aarhus. Huset lå i H.C. Andersens barndomsgade Munkemøllestræde i Odense. I Aarhus kan man se lejligheden, hvor præsteenken Madam Bunkeflod og hendes svigerinde boede og hvor den unge dreng Hans Christian (H.C. Andersen) fik inspiration og støtte til sin litterære og kunstneriske udvikling.

Eilschous Boliger var en enkestiftelse, hvis lejligheder bestod af tre værelser og køkken i hovedhuset. Stiftelsens beboere var enten ugifte kvinder og enker fra borgerskabet eller præsteenker. Flere havde deres børn boende. Trods deres aktuelle fattigdom havde de alle oplevet velstand og gode kår, men havde været nødt til at sælge deres bedste inventar for at overleve. De beholdt mest ældre møbler. I udhuset var der et lokum, hønsehus og brændeskur. Køkkenets udslagsvask har kun afløb til en spand nedenunder. Vandet hentes fra en offentlig pumpe. Fra det åbne ildsted i køkkenet skubberman  gløder ind i bilæggerovnen, som varmer stuen op. Mellem køkkenet og sengekammeret findes et lille kammer.  Billeder af rekonstruktionen af Eilschous boliger fra Odense 

Brevveksling om Familien Bunkeflod

Den 12 december 1822 skriver H.C. Andersens mor Anne Marie Andersdatter til sin søn i København, at han skal lære menneskene at kende og at han ikke skal være for stolt af sig selv, men i stedet skal han lære at være taknemlig og ydmyg, så vil alt i verden gå dig vel. Da han rejste til København havde H.C. Andersen kun få ejendele med og hans mor skriver i samme brev, at hun har fået at vide at hans hans kuffert, som hun troede han allerede havde fået, står hos Madam Bunkeflod, men hun har nu fået kufferten og syntes at det er bedst at den står ved hende. Hun glæder sig til, at sønnen kommer til påske og så han han selv tage den med hjem.

Den 12 September 1829 skriver H.C. Andersens moder til sin søn om at få lidt penge, da hun trænger til et par lagner. Desuden er der hilsner fra de gode venner i Odense herunder Bundflods. I et ps. skriver hun desuden, at Sanne Bunkeflod takker ham så mange gange, fordi han så godt huskede hende, hvad han havde lovet hende. Måske er det det  lille hefte med det nyligt i 2012 opdagede nye eventyr af H.C. Andersen “Tællelyset“.

Sanne Bunkeflod er sandsynligvis Susanna Birgitta Bunkeflod, der er født den 13 januar 1796, i Odense Sct. Hans sogn, og død den 26 november 1882 i Odense og havde fire søskende. Hun er datter af Hans Christian Bunkeflod og Marie Bunkeflod født Petersen.

Den 31. maj 1847 skriver H.C. Andersen til Edvard Collin, at han tidligt i morges er kørt fra Glorup og at han nu sidder i den gamle fødeby, hvor han føler sig underlig fremmet. Han har besøgt den gamle jomfru Bunkeflod, hvem han har omtalt i i sin biografi (Mit livs eventyr). Hun så ud som et mumie og selvom hun er næsten blind kunne hun alligevel øjebliklig kende ham i det han trådte ind.

Sider 1  2  3  4