H.C. Andersen og portugisisk vin

Vinen og H.C. Andersen

H.C. Andersen og portugisisk vin har det til fælles at han har lagt navn til de papirklip, der er afbilledet på flaskerne af mærket Douro “Fantasi”. Vinen er et kapitel for sig. Det er en frisk rødvin der samler alle de klassiske karaktertræk fra Douro – regionen i Portugal er fra vinhuset Dirk van der Niepoort. Fantasi stammer fra regionen Douro og består af følgende druer Touriga Franca, Tinta Roriz, Touriga Nacional, Tinta Amarela, Tinta Barroca og Tinto Cão.

Vinetiketten

Etiketten på “Fantasi” udfordrer vinnyderen. Etiketten er efterligninger af smukke papirklip af H.C. Andersen. Nedenfor ses et par originaler af klippene sammenstillet med etikettens papirklip. Således at læseren selv kan se forskellen. Der ses papirklip forstillende den “Springende Pjerrot”, “Sørøver med øreringe og støvler. Støvleknægt”, “Gipsmager / klovn med bakke med bygninger”, “Møllemand”, “Sørøver med jakke med hjerter. Støvler. Hjerter knægt”, Glad mand med hjertekrans om håret, fint kravetøj, figursyet jakke med manchetter – og støvler. Klippet på Nørre Vosborg i 1859. Farverne og baggrundene fremtræder desværre ikke på etiketten.

Til venstre ses: 010108 Engarrafado Em 2008 Por Niepoort (Vinhos) S.A. Vila Nova De Gaia. Produto De Portugal. 13 % vol 750 Ml. Til højre ses: Klip af dame med sækkepibebryster og dansende fantasifigur, klæbet op på førstetryk af Jylland mellem tvende Have. Kilde til original papirklip: Odense Bys Museer.

Klip af H. C. Andersen. Motiv Sørøver med øreringe og støvler. Støvleknægt.

H.C. Andersens rejse i Portugal

H.C. Andersen har selv besøgt Portugal på en rejse i sommeren 1866. Derudover Portugal også gik til Tyskland, Holland, Belgien, Frankrig, Spanien. Her besøgte han bl.a. byerne Lissabon, Cintra, Setubal. Besøget i Portugal er bl.a. beskrevet i rejsebogen »Et Besøg i Portugal 1866« . Udover rejsebogen har Andersen også gjort flittige notater i sin dagbog.

H.C. Andersen i skriver i sin dagbog lørdag den 5. maj maj 1866 om mødet med Potugal: “Det var som at komme fra Middelalderen ind i Nutiden ved at komme fra Spanien ind i Portugal”. Senere tilføjer han i dagbogen: “Mit Humeur var ogsaa lettet, det Besværligste overstaaet og nu kunde jeg troe paa at naae Lissabon; Alt var saa forfrisket og Grønt, Byer og Huse hvidtede og nette; henimod Midnat naaede vi……..; hvor Sidebanen fører til Oporto; her bleve vi i to Timer i et godt Hotel, hvor Kongen af Portugal har overnattet; vi drak en særdeles god Thee, jeg kjøbte en Flaske Portviin, da nu min Viin var sluppet; det havde været aldeles nødvendigt, som jeg havde det fra Madrid, at føre Viin og Mad med; en heel Høne, Brød og Ost havde jeg der faaet. Nu strakte jeg mig inde i Vognen, Regnen strømmede ned, det var koldt. (sletvisithca-230613)

Skrev i Frøken……..Album mit første Vers i Portugal, skrevet i denne Morgenstund

Hvor Alt i dette Land er skjønt!
Den danske Mark med Korn og Grønt,
Og Sydens Cacter, Olietræer;
En Sol saa varm, en Luft saa skjær,
Alt ved det store Verdens Hav;
Et Hjem saa dansk Gud her mig gav.
Trofaste Venners Hjerteslag,
Er som Musik for mig hver Dag.
Derfor jeg veed, derfor jeg troer,
En Digtning fra mit Hjerte groer,
Der tone skal fra Strand til Strand,
Camoens, dit skjønne Fædreland

 Kilder: www.skjold-burne.dk, H.C. Andersens Dagbog, www.kb.dk og Odense Bys Museer.

Lars Bjørnsten Odense (tekst og foto) 22. januar 2012

Stort og småt om H.C. Andersen i 2012