H.C. Andersens dagbog om besøg på Augustenborg – Gråsten Slot

H.C.Andersen skrev bl.a. i sin dagbog om besøgene på Augustenborg Slot og Gråsten Slot således:

Fredag 13. september 1844 spadserede HCA i omegnen og har efterfølgende skrevet i sin dagbog, at Als er som en Ø, svømmet fra Engelands Kyst, efter der først at have optaget i det Smaa, et Billed af hele Landets mildeste Skjønhed, de grønne Marker, Skovpartierne & — Jockeyerne maa drømme sig her i England. Om mandag den 16. september 1844 står der i dagbogen: ”I Nat stærk Tandpine; Skylregn. Spadseret; en taaget Efteraars Luft, som dog er smuk; de røde Berberidser, de mørke Hyben; Lindetræerne med Frø; i Taagen sees Veirmøllerne oppe ved Sønderborg, Bølgerne drive Skummet op i Fjorden” ”Torsdag 19. I den gamle Hertugindes Have nær ved den nye er tre Ege under hvilke Sammensværgelsen mod Griffenfeldt …spadseret i Regn til Egetræerne hvor Griffenfeld blev fældet; fandt Sted”;

Teksten på pladen: I ly af denne Lind havde Eventyrdigteren H.C.Andersen en hvileplads under sine Besøg på Augustenborg. Foto Birthe Pedersen

Imellem turene i omegnen og selskabeligheden havde H.C. Andersen også tid til at arbejde videre med manuskripter til syngespillet ”Liden Kirsten”, desuden med oversættelsen af romanen O.T. Desuden fik han inspiration og begyndte arbejde med romanen ” De to Baronesser”, som måske har relationer til livet på Augustenborg. På Augustenborg var den store lidenskab heste og hestevæddeløb. Væddeløbsdagene fandt altid af sted omkring hertugindens fødselsdag 20. september. HCA skriver i dagbogen, at de kørte til til rendebanen (væddeløbsbanen) som lå tæt ved Tetens bispegård. Her var der mange folk og mest bønder og bønderpiger. Der var opslået et telt, hvor det Slesvig-holstenske flag vejede. De ridende skjultes af en høj og bag denne kom der tit forhindringer, den ene efter den anden. To rytterne styrtede, een fik hul i hovedet og en slog skulderen og knæet.

H.C. Andersen afrejse fra Augustenborg den 30. september gik via Brunsnæs ombord i dampskibet »Caroline Amalie«; over Svendborg til Kalvehave og derfra med vogn til København.

Ved besøget i september 1844 var H.C. Andersen inviteret til hertugparrets sølvbryllup 18. sept. 1845, men Andersen meldte afbud, da han hellere ville spare penge op til sin store Tysklandsrejse, der skulle vare ca. 1 år. Måske var dette ikke hele sandheden men mere politiske spændingerne mellem Danmark og Tyskland.

Se mere om H.C. Andersens besøg i Augustenborg og Gråsten her!