Slagelse – rig på lærdom og kultur

Slagelse 2005. Foto Lars Bjørnsten

Slagelse – rig på lærdom og kultur

På Vestsjælland fører alle veje ikke til Rom, men til Slagelse. Byen ligger i et rigt opland og på randen af det højland, der mod vest sænker sig i sletten ud mod Storebælt. Her ligger Trelleborg, en af jernalderens danske hovedborge og i dag egnens største turistattraktion. Allerede i Vikingetiden må Slagelse have været en betydelig købstad; både Knud den Store, Hardeknud og Knud den Hellige lod slå mønt i byen.

Byen blev skrevet ind i verdenslitteraturhistorien, da H.C. Andersen som 17-årig blev indskrevet i Slagelse Lærde Skole i Bredegade af sin mæcen Jonas Collins, der syntes, at den unge Andersen manglede dannelse. Det blev til 3 1/2 år i byen for den unge forfatter-spire; år han ikke altid nød, hvilket udtrykkes i hans velkendte, men lidet flatterende udsagn om byen: “Slagelse, som jeg ikke blot for Rimets Skyld har kaldt Plagelse”.

Alt var dog ikke plagelse under Andersens ophold i byen. Han blev godt modtaget i mange hjem, gik ture i den smukke omegn og tilbragte megen tid med at gå i teatret: “Hver 14te Dag var der Comedie af det dramatiske Selskab, Scenen var i et Baghuus, hvor der før havde været Stald; en lille Jernlysekrone hang med Tællelys under Loftet, de dryppede slemt, saa at der altid, under den, var en aaben Plads, om ellers Huset var nok saa propfuldt. Til Gade Decoration havde Maleren givet Slagelse Torv, saa man i ethver Stykke fandt Scenen der.

Man havde anskaffet sig en ny, praktikabel Maane, men det var ikke muelig at anbringe den anderledes, end foran Trætoppene paa Bagteppet”. Teateret er for længst væk.

Denne tekst er et uddrag af brochuren ”I H.C. Andersens fodspor – på Sjælland og Møn”. Udgivet i 2005.

Velkommen til H.C. Andersen Land!

Sider:  1  2  3   5  6  7  8  9  10  11