H.C. Andersens bopæl i Tordenskjoldsgade 17

Kilde: Det Kongelige Bibliotek. Nr. 17. H. C. Andersen boede 1. sal over porten, 1932. – neg. 26000-99. – DT119767  Tordenskjoldsgade 17

H.C. Andersen er flyttet ind i Tordenskjoldsgade 17 i København

Den 20. september 1870 flytter H.C. Andersen ind hos  frøknerne Rossing Tordenskjoldsgade 17 i København. Han har der fået to nette værelser på første sal. Det er dog en mindre lejlighed end den han havde paa Kongens Nytorv. H.C. Andersen ser dog en mulighed i, at han senere kan få et værelse til, men skriver, at det dog ikke sker i denne vinter. Det er to ikke ganske unge søstre som havde en slags Hotel Garni i Tordenskjoldsgade. Andersen kan bo her jeg for en rimelig pris. Udover de to værelser har han mulighed for spise og drikke der. H.C. Andersen er glad for det nye kvarter, da det er tæt ved teatret.

Han har de seneste dage inden indflytningen været i lejligheden og meget måtte sættes i stand og han kan konstatere, at den nu er nogenlunde istand.  Andersen har fået nyt gulvtæppe, nye gardiner og flere andre fornødenheder. H.C. Andersen ærgrer sig over lejligheden på Tordenskjoldsgade 17 efter at han er flyttet ind og han finder den for lille og for dyr. Han skal betale 360 Rdlr årligt for to temmelig små værelser og han har fra sin stue en dør ind til naboer.Desuden er værelserne over porten, som gør det fodkoldt.

H.C. Andersen bor tæt ved teatret og har en aften været en halv time til operaen “Barberen i Sevilla” i Det kongelige Teater. Andersen morede sig ikke, som i den tidligere  og han finder heller ikke at Casino er fristende mere, så derfor vil han hellere sidde i sin lille stue og skrive til gode venner. Andersen fraflytter lejligheden den 29.april 1871 og indtil 7. maj 1871 bor han på d’Angleterre på Kongens Nytorv. Sommer og efterår boede han bl.a. på herregårdene Basnæs og Espe, på Rolighed  og desuden er han en tid på rejse til Sverige og Norge. Den den 23. okt. at flytter han ind i Nyhavn 18, hvor han bor et par år.

I 1869 begyndte H.C. Andersen på et eventyr om »Forlorne Tænder«, men han fandt det blev uskønt så han opgav det. Andersen føler, at intet vil trives i hans digterhave, siden den blev lagt ind i Tordenskjoldsgade Nr. 17 . Desuden kommer det lille uhyre (tandpinen) igen og plager ham, dog i en forandret og behageligere skikkelse. Han skriver på »Tante Tandpines Drøm«, men om den vil udfolde sig til noget, vil tiden vise. »Tante Tandpines Drøm« blev til eventyret “Tante Tandpine“, som blev offentliggjort første gang den 23. november 1872. Eventyret udkom som en del af “Nye Eventyr og Historier, Tredie Række”.

Vis stort kort

 Kilder: sdu.dk, HCA-brevbase og Det Kongelige Bibliotek

Lars Bjørnsten Odense

Se mere om H.C. Andersen og København