Sødsuppe og H.C. Andersen

H.C. Andersen sødsuppe

Det fortælles, at højt elskede digter H.C. Andersen absolut ikke kunne fordrage sødsuppe. Han troede simpelthen, at det skadede hans mave ved at spise sødsuppe. Desuden var han meget fortvivlet , hvis nogen serverede denne ret til ham.

H.C.Andersen spiste ofte ude hos “familien” Collin, venner og bekendte. Han var bl.a. en hyppig middagsgæst i det ørstedske hjem og han havde familien mistænkt for at have opdaget denne svaghed hos ham og derfor drillede de ham.

Sødsuppe var en hyppig ret på den ørstedske spiseseddel og det hændte derfor tit, at den arme digte måtte bekæmpe sin uvilje og sætte en svingende portion til livs.

Den kendte læge Frans Djørup led at samme aversion mod sødsuppe, men han opdagede, at når bare han spiste rugbrød til , så gik det. Det var synd og skam , at H.C. Andersen aldrig opdage dette lille fif, det ville måske have sparet ham for mange kvaler ved middagsbordene.

At det der fortælles også er sandt fremgår af H.C. Andersens dagbogsnotater primært fra 1864, hvor han fortæller at han i 1863 var til Middag hos Ørsteds, Sødsuppe, uden at blive nervøs, men jeg spiste meget lidt. Senere var han igen til Middag “Hos Fru Ørsted fik jeg da igjen Sødsuppe og nerveus af den”. Han anfører flere steder at han altid bliver nervøs af at spise sødsuppe, men i et tilfælde gik det over, da han var i teatret.

Også hos Ingemanns fik han sødsuppe, således skriver han: Lørdag 13 august 1864: “Fru Ingemann havde givet mig Sødsuppe jeg fornam det i min gamle Maade at blive mat.” Der er ingen tvivl om at sødsuppe påvirkede ham, men måske var det mere tanken og en stor kræsenhed end den rent fysiske indvirkning på hans krop.

Sødsuppe er en almindelig hverdagsret bestående af byggrynssuppe med rosiner og sød saft.

Lars Bjørnsten 9. januar 2009

Kilde: Tidens Kvinder 24. januar 1942 og H.C. Andersens dagbøger

Se også “Andet” om H.C. Andersen.